IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е помогнал на Apple в спора за лицензионни такси с Qualcomm

Бъди агресивен! - така Тим Кук е призовавал тогавашния вицепрезидент на Samsung Джей Лий

14:33 | 10.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple вероятно е използвал своите връзки с корейския Samsung, за да натрупа точки в спора с изискваните от Qualcomm високи лицензионни такси, предава Bloomberg.

Според съдебни документи висш мениджър на Apple - възможно е това да е дори Тим Кук, е говорил преди две години по време на конференцията Sun Valley в Айдахо с топ мениджър на Samsung, вероятно вицепрезидента Джей Лий, за да усили корейската компания натиска над Qualcomm.

„Бъди агресивен!“, гласяло е посланието на Кук. В следствие на разговора Samsung се е явила пред корейския орган по конкуренцията Korea Fair Trade Commission (KFTC), в която вече е имало разследване срещу Qualcomm. В крайна сметка американската компания трябваше да плати над 900 млн. долара, защото според KFTC е нарушила местните правила за защита на конкуренцията при дейността си с лицензи за патенти и продажби на чипове.

Скоро след това Apple подаде иск срещу Qualcomm, в който твърди, че Qualcomm ѝ дължи милиарди долари заради отстъпки. 



Поредицата съдебни дела започна с нещо, което може да породи още по-голям проблем за Qualcomm - дело от страна на Федералната търговска комисия на САЩ, в което се твърди, че Qualcomm злоупотребява с пазарната си позиция, подобно на твърденията на Apple. Samsung и Intel подадоха кратки съдебни искове по-рано през тази седмица, подкрепяйки Федералната търговска комисия.

В средата на тази година патентната война между Qualcomm и Apple се изостри още повече, след като производителят на чипове даде на съд четири доставчика на Apple, понеже по нареждане на концерна от Купертино те са преустановили плащанията към компанията. Засегнати са Foxconn, Pegatron, Wistron и Compal, за всички от които Qualcomm твърди, че са спрели да плащат авторски и лицензионни възнаграждения за патентованите технологии, използвани в продуктите на Apple.

Пред  Bloomberg главният защитник на Apple Брус Сюъл казва, че не знае за кой разговор се касае в съдебните документи. Когато Apple казва на Samsung, че компанията все пак е в Южна Корея и трябва да следи изкъсо темата (за Qualcomm), то не става дума за нормален разговор между двама изпълнителни директори.

От 2014 г. KFTC работи над делото за Qualcomm. Според органа обаче Samsung е само една от компаниите, от които е поискана допълнителна информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още