Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung прекрати производството на телевизори в Тайланд

Възможно е концернът да мести дейността си във Виетнам

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics Co Ltd е спряла производството на телевизори в Тайланд, съобщи DPA.

Производството е спряло още през първото тримесечие на годината, съобщи днес говорителка на компанията в Сеул. Причина за решението е стремежът производството да стане по-ефективно, посочи тя.

Samsung е най-големият в света производител на смартфони, телевизори и чипове за памет. 

Още по темата

На въпроса дали Samsung мести производството на телевизори във Виетнам говорителката не е дала отговор.

Южнокорейската компания заяви през миналата година, че ще инвестира 560 млн. долара в производствени съоръжения в южната част на Виетнам. Там ще се произвеждат телевизори, климатици и перални.

Общата сума на вложенията на компанията в страната трябва да достигне обаче 3 млрд. долара. Корейците искат да разширят производството си в страната, в която има изобилие от евтина работна ръка

Виетнам, който се счита за топ пазар на бъдещето, става все по-важна производствена дестинация за корейския концерн. Въпреки това компанията все още произвежда перални машини, хладилници и климатици в Тайланд, посочи говорителката на Samsung.

Страната става все по-важна дестинация за изграждането на заводи за производителите на електроника. Освен Samsung и южнокорейският му конкурент LG Electronics също работи активно в страната.

Виетнам е в процес на бързи икономически трансформации. Очаква се скоро смартфоните и компютърните компоненти да изместят кафето и текстила като най-важни експортни стоки. През изминалата година страната е изнесла смартфони и електрическо оборудване на стойност 31,8 млрд. долара. Това е дял от 24% от общия износ и представлява увеличение с повече от 50 на сто в сравнение с предходната година, става ясно от правителствени данни.

Потенциалът на азиатската държава привлича западните компании. Местните студенти се намират в челната тройка по висша математика в света, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2012 г. Нивото на грамотност през 2011 г. пък е било 93%, показва справка от доклад на Световната банка.

Виетнам си е поставил за цел да създаде модерна технологично базирана икономика, която генерира растеж от 8-10% до 2020 г. Компании като Samsung Electronics Co, Nokia Oyj и LG Electronics Inc харчат милиарди долари за нови фабрики в страната. Преди няколко години Nokia премести част от производството си от румънския град Клуж в Ханой.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Lenovo надмина очакванията с 31% ръст на печалбата