IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony и Nintendo продължават да се затрудняват с доставките на конзоли

Nintendo обяви сплит на акциите в съотношение 10:1 от 1 октомври

09:43 | 11.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японските технологични компании Sony Group Corp. и Nintendo Co. заявиха, че техните водещи конзоли за видеоигри вероятно ще бъдат в дефицит през цялата година поради недостиг на компоненти, с което се задълбочава проблемът, който тормози и двете компании.

„На този етап не се вижда краят на недостига на полупроводници", заяви президентът на Nintendo Шунтаро Фурукауа.

Главният финансов директор на Sony Хироки Тотоки, заяви, че компанията има за цел да продаде 18 млн. бройки от своята конзола за видеоигри PlayStation 5 през настоящата финансова година, която приключва през март 2023 г., което е по-малко от предишната прогноза за 22,6 млн. бройки. Търсенето е по-голямо от това, което Sony може да предложи, каза той, цитиран от The Wall Street Journal.

Наред с другите проблеми Тотоки се позова и на ограниченията заради Covid-19 в Китай, включително блокирането на Шанхай, които затрудняват компаниите там да произвеждат и доставят части, използвани в игралните конзоли.

„Вероятно ще се отрази на производството ни, ако ситуацията с пандемията в Китай се влоши или ако блокиранията се разширят допълнително", каза той.

От представянето си през 2020 г. насам PlayStation 5 е известна с това, че е трудно да се сдобиете с нея. През фискалната година, приключила през март 2022 г., Sony заяви, че е продала 11,5 млн. бройки от машината, което не отговаря на предишната цел от 14,8 млн.

Добрата новина за Sony: Тя продава всяка машина за видеоигри, която може да произведе, както и много софтуер за игри. В комбинация със стабилните резултати на филмовото студио, музикалното подразделение и звеното за потребителска електроника, това генерира рекордна оперативна печалба от 1,2 трилиона йени, което се равнява на 9,2 милиарда долара, за миналата фискална година.

Nintendo, която е по-зависима от Sony от продажбите на хардуер за видеоигри, отбеляза лек спад на приходите и печалбата през последната фискална година и прогнозира по-нататъшен спад през настоящата година, също свързан с проблеми с доставките.

Nintendo заяви, че е продала малко над 23 млн. машини Switch през миналата фискална година, което е с 20% по-малко от предходната година, а през тази година се очаква продажбите да намалеят още повече до 21 млн. броя.

Фурукауа, президентът на Nintendo, заяви, че дори тази прогноза не е сигурна, тъй като доставките на полупроводници и други компоненти остават слаби. Nintendo прогнозира, че нетната печалба ще спадне през текущата фискална година до 340 млрд. йени, което се равнява на 2,6 млрд. долара, от 478 млрд. йени през миналата фискална година.

През последната фискална година Nintendo беше забавена от затруднения с чиповете и едва успя да изпълни два пъти понижената прогноза за 23 млн. конзоли.

Конзолите са в основата на бизнеса на Nintendo: богатата на традиции японска компания продължава да пуска своите популярни игрови герои като Super Mario само в много ограничена степен извън собствените си устройства, например на смартфони. Switch, който потребителите могат да използват както на телевизора, така и в движение, беше така необходимият хит за Nintendo след провала на предшественика му Wii U.

От пускането на конзолата на пазара преди пет години досега са продадени 107,6 милиона бройки. В края на финансовата година Nintendo имаше 102 милиона активни играчи, в сравнение с 87 милиона дванадесет месеца по-рано.

Компанията обяви и т. нар. сплит (разделяне) на акциите. Той ще влезе в сила в съотношение 10:1 от 1 октомври, обяви Nintendo. От началото на тази година досега акциите са поскъпнали с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още