IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елитен готвач и бивш банкер продават кутии с обяд за по 9 долара в Токио

Осаму Ито създава фирма, която да набира средства за инвестиции в новостартиращи компании

17:39 | 16.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Осаму Ито, бивш банкер от Morgan Stanley MUFG Securities, създава фирма за групово финансиране, която ще набира средства в интернет за инвестиции в новостартиращи компании, включително бизнес за храна, ръководен от главен готвач със звезди от Мишлен.

Ито, който съвсем наскоро напусна света на брокерите, за да стане главен изпълнителен директор на токийската Crowdfunding Inc., иска да събере 35 млн. йени (345 747 долара), за да започне да прави диетична храна в кутии в Япония.

Бизнесът ще се ръководи от Шинтаро Есаки, чийто ресторант в центъра на Токио има три звезди от Мишлен, присъждани в продължение на пет поредни години.

34-годишният Ито е част от една набираща скорост световна тенденция за създаване на сайтове за групово финансиране, които позволяват на малките фирми да привличат банки или рискови капиталисти, като търсят финанси за точно определени проекти и събират пари от голям брой индивидуални инвеститори.

През 2013 г. тези платформи са набрали 5,1 млрд. долара спрямо 2,7 млрд. долара през 2012 г., според данни на сайта Massolution на компанията Crowdsourcing, пише Bloomberg.

Ито и Есаки искат да продадат кутии с нискокалоричен обяд за 50 млн. йени (493 450 долара) през първите 12 месеца на фирмата, като плановете им са сумата да нарасне до 80-90 млн. йени (789 520-888 210 долара) през втората година и 120 млн. йени през третата.

Инвеститорите ще получават между 10% и 13% от общите продажби годишно по време на шестгодишния период на проекта. Минималната инвестиция е 500 000 йени (4934 долара).

Кутиите, наречени "Oishi Plus", ще бъдат пуснати в Токио на цена около 880 йени (8,68 долара).

Ито иска да разшири платформата си, като търси и други предприемачи с планове, отговарящи на търсенията на бързо променящата се среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още