Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Аржентина и МВФ сключиха ново споразумение за дълга

Съобщението подготвя почвата за подписване на 22-ия заем на Аржентина с международния кредитор

Аржентина и МВФ сключиха ново споразумение за дълга

Ресторант в центъра на Буенос Айрес. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Аржентина е постигнала споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за облекчения при погасяването на възлизащия на 40 млрд. долара дълг след продължили повече от година преговори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Страната се опитваше да си договори нова програма вместо провалената сделка от 2018 г. за дълг на обща стойност 57 млрд. долара, най-големият в историята на МВФ. Днес Аржентина трябва да изплати 700 милиона долара. 

Още по темата

С това споразумение можем да подредим настоящето и да изградим бъдещето си, посочи президентът на страната Алберто Фернандес. По думите му сделката няма да наруши икономическите планове на страната.

„Имахме невъзможен за изплащане дълг, което ни остави без настояще и бъдеще. Сега имаме разумно споразумение, което ще ни позволи да се развиваме и да посрещаме задълженията си", заяви президентът в обръщение към нацията.

Сделката, която все още трябва да бъде одобрена от конгреса на страната и борда на директорите на МВФ, ще помогне за рефинансирането на над 40 млрд. долара неизплатен дълг на Аржентина към кредитора, произтичащ от рекордната спасителна програма, отпусната през 2018 г. Тя също така осигурява известно ново финансиране и определя първата рамка на икономически план под ръководството на президента Алберто Фернандес, който предпочете да управлява чрез мозайка от краткосрочни политики.

Съобщението подготвя почвата за подписване на 22-ия заем на Аржентина с международния кредитор, след като по-рано тази седмица публични разногласия между членовете на управляващата коалиция повдигнаха въпроса дали страната няма да изпадне в неплатежоспособност към най-големия си кредитор. Сделката ще помогне на Аржентина да избегне още по-тежка икономическа криза, докато страната се бори с инфлация, надхвърляща 50%, предава Bloomberg.

Облигациите с падеж през 2030 г. поскъпнаха с цели 3 цента - най-големият еднодневен ръст от емитирането им през септември 2020 г. - преди да се понижат до 33 цента за долар. Тези ценови равнища показват колко дълбоки са затрудненията на националния дълг. Бенчмарковият борсов индекс Merval се повиши с 2,9%, което е вторият по ръст бенчмарк в световен мащаб в петък, воден от банките и енергийните компании.

В отделно изявление МВФ съобщи, че е постигнал съгласие "по ключови политики", включително фискалния курс на страната, паричната политика и намаляването на енергийните субсидии като начин за преодоляване на бюджетния дефицит. Служителите на кредитора ще продължат да работят с правителствените представители през следващите седмици, за да постигнат финално споразумение, се казва още в съобщението. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и макроданни
Русия се надява да избегне кризата със силната рубла и задържане на инфлацията