IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР ще обжалва отмяната на временни цени за достъп до мрежата на ВЕИ-тата

Според съда регулаторът е нарушил основни принципи на ценообразуването с решението си за цената за достъп до мрежите

14:43 | 15.03.13 г.
<p>
	Снимка:<em> БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на определените от регулатора временни цени за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи за производителите на електрическата енергия от възобновяеми източници, ползващи преференциални цени. Това съобщиха от регулатора пред БТА.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на съдебното ведомство в 14-дневен срок от съобщаването на страните. 

Припомняме, че вчера тричленен състав на ВАС отмени цените за достъп  до мрежата за производителите на енергия от слънчева енергия. Те бяха въведени през септември миналата година за всички производители на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на база прогнози на енергийния регулатор.

Цената за достъп беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия, а плановете на ръководството на ДКЕВР миналата година бяха тя да действа поне 6 месеца, след което да бъдат определени постоянни цени.  

Решението на съдебното ведомство бе мотивирано от факта, че ДКЕВР е обяснила въвеждането на новата такса с разходите за управлението на електроенергийната система, но не е представила никакви конкретни данни как е изчислила тези разходи и как е определила временните цени.

"Липсата на фактически данни в тази връзка препятстват защитата на заинтересованите страни и осъществяването на съдебен контрол на оспорения административен акт", се посочва в мотивите за решението.

Според съда регулаторът е нарушил основни принципи на ценообразуването като е определил цени за достъп до мрежите без участието на производителите на зелена енергия. 

От ДКЕВР днес заявиха, че обжалването пред ВАС не спира действието на решението на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още