Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

34% от управителите на хотели у нас отчитат ръст на приходите през август

44% от мениджърите прогнозират, че през октомври ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства

34% от управителите на хотели у нас отчитат ръст на приходите през август

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

34% от управителите на места за настаняване в България отчитат, че през август са се увеличили приходите от дейността им, а за 39% от тях няма промяна спрямо юли. Това се разбира от анкетно проучване на Националния статистически институт сред мениджърите, което събира информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Промяна в приходите от дейността по месеци

44,1% от мениджърите прогнозират, че през октомври ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 34,3% от тях - „до 100%“, а 20,6% от участвалите в проучването посочват, че няма да могат да се справят сами.

Възможност за обслужване на разходите за дейността със собствени средства в краткосрочен план (един месец)

През август 51,7% от анкетираните запазват мнението си да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 63,2% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49,3% - на нощувката.

Намаляване на цената на нощувка или на пакет услуги

Що се отнася до наетия персонал през август, анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели намаляване на възнагражденията на персонала, освобождаване, платен или неплатен отпуск, дистанционна форма на работа и преминаване на непълно работно време.

В НСИ отчитат, че местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 4,7 пункта (фиг. 2). В краткосрочен план (един месец) 57,4% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си, а 38,4% от тях очакват да увеличат заетите в местата си за настаняване.

Предприети действия спрямо наличния персонал

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през август 36,4% мениджърите са заявили, че смятат да продължат с настоящата си дейност, 35,2% от тях смятат да продължат да работят, макар и с намален обем, 23% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4,2% прогнозират да я прекратят.

Очаквания за бъдещето на мястото за настаняване в краткосрочен план (един месец)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България очаква да разполага с 11,43 млрд. евро по оперативните програми за 2021-2027 г.