IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 млн. лева е бил преразходът за болници и за лекарства през 2017 г.

Планът на здравното министерство за оздравяване на болницата във Враца предвижда орязване на разходите без съкращения на лекари

17:55 | 18.01.18 г.
<p>
	<em><span lang="bg-BG">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</span></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Над 400 млн. лв. повече от предвиденото са били изразходвани през миналата година за болниците и за лекарства. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на блиц контрола в парламентарната комисия по здравеопазване, предава БТА.

За болниците са били предоставени 238 млн. лв. повече, а за лекарства - 187 млн. лв., уточни здравният министър.

За тази година заложената сума за лекарства в бюджета на НЗОК е 1 млрд. лв., припомни Ананиев и подчерта, че е важен контролът върху изразходването на средствата и проследяването на терапията. Държим и на регистъра на пациентите с онкологични заболявания, който е важен елемент за проследяването на разходите за лекарства, добави той. 

До края на февруари ще са готови медицинските стандарти, ще се преразгледат алгоритмите на клиничните пътеки, Националната здравна карта. До края на март се очаква да има и промени в наредбата за специализациите.

Министърът на здравеопазването представи пред депутатите от комисията и плана на министерството за оздравяване на болницата във Враца. Той предвижда намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги.

В края на миналата година работещите в болницата във Враца протестираха заради неизплатени заплати и настояха някой да понесе отговорността за това, което се случва в лечебното заведение, което е пред фалит.

Ананиев поясни, че днес е провел среща с областния управител, с кмета на Враца, с директора на болницата и началниците на отделенията. В понеделник заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева ще се срещне и с всички, работещи в болницата. 

Министърът каза, че е било предложено в болницата да се обединят отделения и да се направи оптимизация на административния персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари, подчерта той.

Планът за оздравяване на болниците във Враца и в Ловеч е съобразен с потребностите на населението, допълни Ананиев.

В момента МЗ води разговори с кредитори на лечебното заведение във Враца за вдигане на запорите, което ще позволи да се договорят средномесечни нива на погасяване, така че болницата да не генерира нов дълг, а успоредно с това да се върви към разплащане на старите просрочия и своевременно изплащане на заплати.

Някъде може да се наложи общинска болница да се преструктурира в диагностично-консултативен център, но само с решение на общинския съвет, каза Кирил Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още