IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целият състав на болницата във Враца с колективна оставка

Причината е тежкото финансово състояние на лечебното заведение и невъзможността персоналът да изпълнява основните си задължения

16:10 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Целият състав на болницата във Враца ще подаде колективна оставка. Предизвестия за оставките ще бъдат връчени до 6 октомври. Това реши медицинският съвет към лечебното заведение.

Причината е тежкото финансово състояние и невъзможността от страна на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика.

Уведомени са всички институции.

По-рано днес лекари и медицински работници от врачанската болница протестираха заради неизплатени заплати. Те настояха здравното заведение да бъде подпомогнато от държавата.

600-те медици от най-старото и най-голямото лечебно заведение в региона МБАЛ "Христо Ботев" във Враца не са получавали пълни заплати от месец юли.

"Протестът е не само за нашите финансови средства, да не забравяме, че всички сме хора, всички се нуждаем от болнично лечение. Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Частните болници не отглеждат тежко болни", коментираха протестиращи пред БНР.

От години болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията вече са 12 млн. лева, а активите на здравното заведение са 4 млн. лева. Отдавна болницата е близо до фалита.

От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

"Хората са на границата на отчаянието. Спешно настояваме за неотложни мерки, за да могат да се намерят институционални решения, за да може със сумите, които болницата получава, да се изплащат задълженията", каза синдикалният медицински лидер д-р Емил Младенов.

"Опасност за областната болница във Враца има. В такава ситуация е и ловешката болница - буквално на ръба на оцеляването", коментира здравният министър пред журналисти, цитиран от пресцентъра на МЗ.

Фактите са ясни, въпросът е какво можем да направим оттук нататък, каза Николай Петров.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още