IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Трябва ни възможност за агресивни инвестиции на вноските за втора пенсия

Необходим е нов обществен договор за пенсионната система, твърди бившият социален министър

10:32 | 07.01.15 г. 24
Адемов: Трябва ни възможност за агресивни инвестиции на вноските за втора пенсия

Работещите, които се осигуряват за втора пенсия, трябва да имат избор между балансиран и агресивен начин за инвестиране на средствата. Това каза пред БНР бившият социален министър Хасан Адемов, сега депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Повод за коментара е предприетата от управляващите реформа на пенсионната система с прокараната в края на миналата година възможност вноските от втория стълб в пенсионните фондове да се прехвърлят в НОИ. 

Според Адемов сега хората на практика нямат избор, тъй като пенсионните фондове имат един и същ продукт.

„Трябва да се дискутира темата за мултифондовете – осигурените да имат избор между балансиран, консервативен и агресивен начин за инвестиране на средствата. От това зависи интересът на осигуреното лице. Ако неговият осигурителен хоризонт е достатъчно дълъг, човек може например да избере агресивен фонд с по-висок риск, но и с по-висока доходност“, заяви Адемов.

Крайно време е да има нов обществен договор и ново обществено съгласие, за да не променя всяко едно следващо правителство параметрите на системата, допълни Адемов. Окончателното решение трябва да бъде взето от НС, след обществена дискусия и съгласуване с политическите партии, защото частичните промени в пенсионната система са довели до сегашния резултат, перпоръча той.

Адемов напомни, че на този етап в НС няма внесени текстове за промени по пенсионното осигуряване, а има само заявени намерения от Реформаторския блок и от част от представителите на ГЕРБ. По думите му създаването на индивидуални капиталови партиди в НОИ е възможно, но няма такава практика в нито една държава от ЕС. "Преди години имаше такъв капиталов стълб в Казахстан, но те се отказаха от този вариант. Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС“, заяви бившият социален министър.

„Иначе има идея до 31 март всички компоненти на пенсионната система да се преразгледат и да се предложи на обществото достатъчно приемлив и съгласуван модел“, уточни той.

Има принципна разлика между първия и втория стълб на системата, продължи Адемов. Освен това, за да може държавното обществено осигуряване да управлява капиталов стълб, са му необходими достатъчно време и разходи, тъй като частните пенсионни дружества имат преднина в опита и не е ясно как двете страни ще се конкурират.

Адемов опроверга изявлението на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, че през последните 12 г., доходността, която пенсионните фондове осигуряват, е отрицателна и по-ниска от набраната инфлация. Той заяви, че в през 2008 г. в пика на икономическата криза дружествата са реализирали отрицателна доходност, но за целия период на дейността им тя е малко над инфлацията.

Депутатът смята, че сега таксите на пенсионните дружества са твърде високи, като пример той посочи таксата от 5% върху всяка една вноска. Той обаче заяви, че самите пенсионни дружества отдавна поставят въпроса таксата да бъде преразгледана.

Като въпрос за бъдеща дискусия той посочи още, че сега се гарантира минимална доходност, но не и запазване на номиналния размер на осигурителните вноски или пък, че доходността ще надвишава инфлацията.

Според Адемов тези въпроси трябва да се дискутират в парламента и накрая на обществото да бъде предложена цялостна концепция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Адемов опроверга изявлението на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, че през последните 12 г., доходността, която пенсионните фондове осигуряват, е отрицателна и по-ниска от набраната инфлация. - Не случайно прозвището и е Мента :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Реформи в пенсионната система трябва да се правят от хора, които не целят да ни ограбят по най-грозния начин.- А това не важи за ГЕРБ и ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Това е наивно, прощавайте. Къде да ги намерим тези ХОРА. Един или двама, които да не се облизват като видят 9 нули може да се намерят, но няма да им се даде възможност от останалата МАСА. Аз самия, ако видя 9 нули.. не знам :) Ще ми се да си мисля че не бих ама... :)Има някои примери на такива хора в най-новата ни история, и те са завършили точно така - били са или отстранени, или парите окрадени от останалите, а тези - честните - натопени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Работещите, които се осигуряват за втора пенсия, трябва да имат избор между балансиран и агресивен начин за инвестиране на средствата.- И с пенсионната реформа се изключва тази възможност, защото ще се декапитализират пазарите заради НОИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
vezna
преди 9 години
Реформи в пенсионната система трябва да се правят от хора, които не целят да ни ограбят по най-грозния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не те кефи моята идея за даване под наем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Разбрахме се.По целия цивилизован свят УПФ се управляват съгласно закон. Според него в общия случай се ЗАБРАНЯВАТ рисковите инвестиции, камо ли агресивните/разбирай високо рискови/ такива.Не може да 'проиграваш на зарове' заработеното от вносителите!Тук има интересен материал по случая:http://***.assoc.pension.bg/display.php?page=archiveКъм 10-тия абзац за посочени инвестициите на фондовете в общ план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
"Просто ГЕРБ искат да ОТКРАДНАТ 8 МИЛИАРДА!!!"Малка поправкада откраднат ОЩЕ 8 Милиарда"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
То е ясно, че към момента има разлика, но като го слушам Адемов и почвам да се сещам за желанието на Дянков да можел да изкарва повече от Сребърния фонд, а и като си ги знаем какви крадци са, се стряскам, че желанието е точно да няма друга разлика, освен, да се приберат парите от нашите. Ще се окаже, че 38 години сме внасял в някакъв фонд и оп, той взел, че фалирал, защото бил с акции на АД, което управлявало инвестиционно няколко компании, но постепенно се освободило от активите и сега няма от кой какво да търсим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 9 години
Не виждам проблем НОИ да си направи УПФ и да излезе като конкуренция на частните УПФ-та . НО това няма да реши проблема с по малкото влизащи на пазара на труда от колкото излизащи . Демек - или трябва административно да се вдигне възрастта или да се изгради прозрачен механизъм с който да е ясно че колкото по рано се пенсионираш толкова по ниска пенсия ще получаваш . И най накрая да се вземе някакво адекватно решение - или ще внасяме емигранти или да направим възможно възрастните хора да могат да работят по дълго за себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още