IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Конкуренцията е най-добрият стимул за пенсионните фондове

ГЕРБ ще търси плаващи мнозинства по важни теми, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия

10:50 | 06.01.15 г. 8
Менда Стоянова: Конкуренцията е най-добрият стимул за пенсионните фондове

Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти. Така председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити пред БНТ започнатата от управляващите пенсионна реформа в последните дни на 2014 г.

Менда Стоянова коментира, че по отношение на финансирането всички сектори имат проблеми, най-чувствителни са социалното подпомагане и пенсиите. Не виждам нищо лошо в промените от края на 2014 г., защото хората имат възможност да избират, подчерта тя.

По повод критиките, че промените са „ударили“ пенсионните фондове, тя отговори: „Ако те работят добре и управляват правилно парите на хората, ако техните клиенти знаят какво ще получат, за какъв удар говорим? Сега имаме 9 – 10 фонда, чиито вноски са осигурени от закона. 50% от хората, които имат партиди там, дори не знаят къде и как се управляват средствата им. Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти“.

„Става въпрос каква доходност носят тези пари – ако погледнете отчетния период от последните 12 г., доходността, която те осигуряват, е отрицателна и по-ниска от набраната инфлация. Това означава, че вашите пари реално са намалели“, аргументира се Менда Стоянова и отново настоя, че всеки един човек трябва да знае какво се случва с неговата партида.

Припомняме, че управляващите решиха от 2015 година вноските за втора пенсия да могат да се прехвърлят от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) и това предизвика вълна от критики.

Ще се търсят плаващи мнозинства

Тя посочи, че на очакваните дебати по различни политики не винаги може да се очаква единно становище на коалиционните партньори. Затова водещата роля ще е на ГЕРБ, тъй като те носели отговорността за управлението.

Четирите партии в управлението имат много различия по политиките, допълни Стоянова. “Не е възможно да се постигне съгласие по абсолютно всички теми. Например АБВ продължава да защитава подоходното облагане, не можем да искаме от тях друго виждане по плоския данък. Затова по всяка тема ще се търсят плаващи мнозинства в името на решения, важни за България“, обяви председателят на бюджетната комисия. Тя смята, че „подкрепата на БСП и ДПС трябва да я има задължително по темите, които са важни и правилни за държавата“.

На въпрос ще има ли предсрочни избори през 2015 г. тя отговори, че това е безотговорно и държавата има нужда от стабилност.

Като цяло Менда Стоянова отчете, че трябва да се промени начинът, по който ГЕРБ си говори с партньорите. Затова още следващия понеделник те ще се съберат в рамките на парламента и ще обсъдят предстоящите стъпки и кой как вижда нещата, които трябва да разискват.

Стоянова определи Бюджет 2015 като реалистичен, който ще осигури предвидимост и стабилност.

„През последните години прекалено много се фокусираме в бюджета и всеки търси там своята част. Бюджетът на държавата е само малка част от брутния вътрешен продукт на страната. Той осигурява финансирането на най-важните ѝ системи и подпомагането на социално слабите. Всички останали хора трябва да поемат нещата в собствените си ръце”, препоръча председателят на комисията по бюджет. И предупреди, че гражданите по-скоро трябва да внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи.

Менда Стоянова коментира и заложените приходи в бюджета, които определи като реалистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
НОВО 20 ПАК ОТ МЕНТАГЕРБ: Българите трябва да внасят в хазната, а не да получават от нея33 млрд. лв. са малка част от икономиката, счита председателят на бюджетната комисия в НС Менда СтояноваТаня ПетроваСкандална теза, че данъкоплатците имат прекомерни очаквания към хазната разви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ. В интервю за БНТ Стоянова препоръча на българите, които не са на социално подпомагане, да не се фокусират прекалено много върху харчовете на хазната и да поемат нещата в свои ръце, защото по-скоро трябва да внасят приходи в нея, отколкото да получават. Стоянова омаловажи дела на държавните разходи като част от икономиката и възрази на претенциите, че политиците носят основната отговорност за подсигуряването на нормална бизнес среда в страната. "В последните години всички ние прекалено много се фокусираме в бюджета и всеки български гражданин едва ли не търси своята част в бюджета, това за мен определено е грешно", обяви Стоянова. Според нея бюджетът на държавата е само малка част от икономиката и от разходната част се подсигурява финансирането на най-важните системи и сектора на социално подпомагане. "Всички останали хора обаче трябва да поемат нещата в собствените си ръце, защото те по-скоро внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи", обясни Стоянова. Според нея не може да се очаква само от политиците да осигуряват нормална бизнес среда, защото те отговарят за изготвянето на правилата, а всички граждани трябва да се стремят те да се спазват.Твърдението за прекомерно втренчване в бюджета идва на фона на напълно формализирано гласуване на бюджетния закон за 2015 г., проведено по тъмни доби без никакъв дебат и в отсъствие на опозицията. Освен това с този бюджет държавата открито спря да се преструва, че харчи парите за реализацията на програми с измерими цели и резултати. Само 8 министерства приложиха програмни бюджети за 2015 г., които на теория би следвало да се обсъждат в ресорните парламентарни комисии. Този формален подход оправдава разходи на обща стойност 32.8 млрд. лв. или 39.8% от БВП при позволен максимален таван на бюджетните разходи съгласно закона за публичните финанси е 40% от БВП. Бюджетът, към който данъкоплатците не следва да хранят прекомерни очаквания, според Менда Стоянова е реалистичен и изпълним. "Твърденията, че приходната част е подценена съзнателно, за да може правителството после да прави повече разходи, не отговарят на реалността. По закон при преизпълнение на приходите допълнителни разходи може да се правят само след санкция на Народното събрание", коментира Стоянова.ЕДНОЛИЧНОМенда Стоянова за пореден път отхвърли упреците за прокараните без дебат промени в пенсионната система, като обясни, че неофициално отделни депутати от БСП и Патриотичният фронт били за. Според нея от провеждането на дълги дебати понякога няма полза, защото размиват вземането на решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
За каква конкуренция говори Мента, при все, че пенсионната реформа си е един чист пладнешки обир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Менда Стоянова: Конкуренцията е най-добрият стимул за пенсионните фондове- Менда следва примера на Дянков. Явно няма да има никаква разлика с предходното управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Менда е една безкрайно нагла и арогантна жена възприемаща ни за *** , които могатда бъдат мачкани и манипулирани по всякакъв начин.Простакелката говори, че "последните 12 г., доходността, която ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ осигуряват, е отрицателна и по-ниска от набраната инфлация" !В тези фондове всеки знае какво има и какво се наследява!А каква е доходността на НОИ в която няма индивидуални партиди и една каца без дъно в която едни внасят , а други ползват!!В НОИ едни като пчели събират внасяики не само своите, но и вноските на държавните ТЪРТЕИ от заплатите на които не се отчислява и лев за пенсионно осигуряване. ВНОСКИТЕ НА ТЕЗИ ТЪРТЕИ ПЛАЩАМЕ ПАК НИЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА!!ДОКОГА ТАКА ЩЕ Я КАРАМЕ *** КРАВО?!ДОКОГА С ПАРИТЕ НИ ЗА ПЕНСИИ ЩЕ СЕ ПЛАЩА НА РАЗМНОЖАВАЩИ СЕ КАТО *** МУРГАВЕЛКОВЦИ, НА ИЗМИСЛЕНИ "ТРУДОУСТРОЕНИ ПЕНСИОНЕРИ ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ЧАСТ ОТ МАФИЯТА С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ?!НОИ има средства да изплаща пенсии още една година!Какво правим после господа - другари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти. " Ей ама тая ни има за много ама МНОГО ***. Ми нали има 16 пенционни фонда *** МенТа? Каква по-голяма конкуренция искаш? После, може да има конкуренция, когато две лица да кажем най-общо. предлагат един и същ продукт. Каква конкуренция, като едните предлагат инвестиционен а другите - солидарен модел? После, каква конкуренция между тези, които пишат правилата и тези, които играят по тях? После, конкуренцията е единствения стимул и държавата да се бори за клиентите си. Що не позволите да си изтегля ВСИЧКИ пари от НОИ и да ги преместя в Пенсионни фондове, та и вие да имате стимул? Подсказка: Щото нашата държава не се справя добре с конкуренцията. ЕС отвори вратата на конкуренцията и за сега БГ държавата си губи яко клентите в посока към други ЕС държави и това става е заради такива като тебе и шефа ти, всезнайкото пожарникар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
"ГЕРБ ще търси плаващи мнозинства по важни теми, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия"Това е велико, по важните теми трябва да се търси широка подкрепа от максимално много, а не да прекарваме с разни договорки нашите глупости! Преди ви трябваха малко депутати и си ги напазарувахте, сега е малко по-трудно, но ДПС винаги ще помогне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
"ГЕРБ ще търси плаващи мнозинства по важни теми, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия"Това е велико, по важните теми трябва да се търси широка подкрепа от максимално много, а не да прекарваме с разни договорки нашите глупости! Преди ви трябваха малко депутати и си ги напазарувахте, сега е малко по-трудно, но ДПС винаги ще помогне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Тъпо парче
преди 9 години
Ooo Мендовица продължава да действа по плана на Дянков. Все пак по негово време им набиха на фондовете да обявяват доходност спрямо инфлацията, което те трябва да направят....тази година. Случайно, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още