IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсията от НОИ би трябвало да расте по-бързо от тази на фондовете

Най-добрата система е комбинация от солидарно и доброволно осигуряване, смята социалният министър

10:56 | 29.12.14 г. 9
Калфин: Пенсията от НОИ би трябвало да расте по-бързо от тази на фондовете

Прехвърлянето на партиди в държавното обществено осигуряване дава гаранция за получаване на тази пенсия, която определя НОИ. Към този момент е по-вероятно тази пенсия да нараства по-бързо, отколкото от управлението на частните фондове. Това коментира социалният министър Ивайло Калфин в интервю за в. "24 часа".

Той обаче уточнява, че това не е сигурно по никакъв начин. И посочва, че който иска да има сигурност, сигурно ще предпочете НОИ, а който иска по-висока доходност, може да си остави личната партида. Тук е ролята на пенсионните фондове да убедят хората, че носят доходност, коментира министърът. Но по думите му има много неща, които трябва да се уточнят, за да не се изкриви този модел.

"Дяволът е в детайлите. Ако се даде избор прехвърлянето да става до последния момент преди пенсиониране, хората ще могат да си направят реална сметка малко преди пенсионирането какво печелят или губят с прехвърлянето в НОИ. Оставането в частния фонд предполага човек по-лесно да разполага с парите си - право на унаследяване, право на получаване на парите наведнъж”.

За мен най-добрата система е комбинация от солидарно и доброволно осигуряване. Това задължително допълнително осигуряване, което е дошло с латиноамериканския модел, в доста страни не е проработило, коментира вицепремиерът.

На въпрос за търсената възможност за обратен ход на вноските - от НОИ към универсален фонд, Калфин казва, че не е привърженик на това връщане. Според него то може да се измисли, но философията на НОИ не е да управлява лични сметки, това е солидарен фонд.

"Учителският фонд, който е в НОИ, също не е на лични партиди. Има идеи, свързани с подобни фондове за категорийните работници, но отново солидарни. Ако се приеме някакъв модел на лични партиди, то не може да се очаква от НОИ да осигури доходност и при излизане човек ще получи евентуално толкова, колкото преди това е внесъл", обяснява Калфин. 

По думите му има идеи да се направят лични партиди в НОИ и да се управляват като частните фондове, но това ще е една нездравословна конкуренция между държавата и частните фондове. НОИ е солидарен фонд и няма смисъл да се опитва да управлява средствата по-добре, отколкото частните пенсионни фондове, смята социалният министър.

По повод на идеята, лансирана от финансовия министър Владислав Горанов, личните партиди от частните фондове да се прехвърлят в Сребърния фонд, Калфин коментира, че това е добра идея, защото така средствата биха били съхранени и няма да се похарчат следващия месец. 

Попитан защо предпочита да запази личната си партида, Калфин отговоря, че ако няма ограничение във времето кога да направи прехвърлянето, може да го направи, когато ще има повече изгода тези средства да са в НОИ. Ако до деня на пенсионирането мога да избера дали да поддържам личната партида, или да я влея в НОИ, няма смисъл да го правя сега. Бих го направил, ако видя, че има голяма инфлация, години на загуби, че средствата се управляват зле и т.н. Но сега нямам такива основания, казва той.

Вицепремиерът подкрепя решението за прехвърлянето на партиди от универсалните фондове към НОИ заради работата на професионалните пенсионни фондове. "Те, макар и не изцяло по тяхна вина, не могат да започнат да изплащат пенсии на категорийните работници... Въпреки че още не работи изцяло, в задължителното допълнително осигуряване също вече се проявяват проблеми. Хора от високите категории труд, родени след 1960 г., нямат достъп до личните си сметки в тези фондове и трябва да чакат да навършат нормалната пенсионна възраст. Тези фондове бяха създадени да насочат хората към инвестиционния компонент и да има по-висока мотивация за плащане на осигурителните вноски. Това не се случва. И това го казват и пенсионните фондове, като добавят, че не могат да са отговорни за работодатели, които не са внасяли осигуровките на работниците си. Да, за това че не са събрани вноските, отговаря НАП, а не фондовете, но пък още по-малко отговаря работникът, който накрая се оказва потърпевш", обясни вицепремиерът.

От 2016 г. вноската за фондовете (частните, бел ред.) трябва да нарасне до 7%. Имаме един модел с нарастващ паричен ресурс на входа, без фондовете да поемат ангажимент на изхода, поясни той.

Увеличаването на пенсиите може да стане с увеличаване на приходите в системата, което зависи от възраст, вноски, пенсионни ставки и т.н., посочи още Калфин. Той обясни, че ако много хора си прехвърлят сега парите в НОИ, това няма да доведе до увеличение на пенсиите, защото не е трайно решение. Парите може да се ползват като еднократен бонус, но не и трайно да се увеличат пенсиите. Основна цел на всички тези промени е на хората да се гарантира пенсия, която да замести 70% и повече трудовия доход. Това може да се постигне в дългосрочен план.

Таванът на пенсиите би трябвало постепенно да се отменя, а максималният доход да се увеличава, смята Калфин. Не мога да разбера настояването на някои, че хората с високи доходи не могат да отделят 40 лв. за собствената си пенсия, защото това автоматично повишава и тавана на пенсиите. "Таванът е рестрикция при плащането на пенсиите. Максималният доход е рестрикция на входа, която е нормално да съществува в солидарната система. Таванът на пенсиите би трябвало да отпадне с увеличаването на максималния осигурителен доход. Има една зависимост, въведена през 2000 г., максималният доход да е 10 пъти по-голям от минималната заплата, т.е. 2014 г. трябваше да бъде 3400 лв., а е 2400 лв. С плавно увеличение на максималния осигурителен доход отпада смисълът от таван на пенсиите".

Стъпката от 200 лв. на година за вдигане на максималния осигурителен доход е минималната, смята той. Не е редно да се задържа толкова максималният осигурителен доход, защото по този начин хората със средни доходи, плащат много по-малко осигуровки от тези с ниски доходи. Максималният доход трябва да е 8-10 пъти по-голям от минималната заплата.

По думите на министъра е можело да бъде направена първа стъпка за нарастване на възрастта за пенсиониране от началото на следващата година. Той обаче уточни, че от негова страна е имало воля да отстъпи по този параметър на реформата с условието да се сложи срок до края на март 2015 г.

Калфин обяснява, че предлага различни варианти за изравняването на пенсионната възраст за жените и мъжете. Единият дава срок до 2028-2029 г. възрастта за мъжете да достигне 65 г., а за жените малко по-късно, защото имат 3 г. да наваксват. Големият проблем е с първа и втора категория. Ако търсим 8 г. разлика във възрастта между първа и трета категория, то за мъжете трябва да се вдигне с 5 години, а за жените - с 10 г. Това е много и не трябва да се прави бързо. По-скоро ще важи за хора, които тепърва започват работа, а не за тези, които вече работят, допълва той.

Най-дългият срок за нарастване на възрастта е 25-30 г. и той е за жените, които сега постъпват на първа категория труд. Ще бъде уточнено и кои професии са първа категория, кои - втора. След като бъде постигната обща пенсионна възраст от 65 г., ще влязат в сила автоматични критерии като продължителност на живота, демографска ситуация и т.н., обяснява Ивайло Калфин.

Държавата ще въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора от следващата година, каза социалният министър. С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти. Системата е част от мерките за насърчаване на заетостта и трябва да направи хората, които търсят работа по-гъвкави.

Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата. 

Обсъжда се и идея за почасова работа на безработни в селското стопанство и билкарството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
до сегашния опит показва че това което е изнесено зад граница никога не се завръща...иначе си прав, но само на теория...тук никога теорията не става реалност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
до сегашния опит показва че това което е изнесено зад граница никога не се завръща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
ЧПФ могат да инвестират в активи извън страната и цената на тези активи няма да се влияе от фалита на България. Добре е даже да позволи да могат да се инвестират всичките активи на ЧПФ зад граница в активи с инвестиционен рейтинг, защото това е единствения начин за запазване на тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Това което казваш е просто въпрос на време, но какво става с частните УПФ??...те имунизирани ли са срещу тоя фалит???...май не...защото държавата ни е фалирала не веднъж...при Луканов с купоните за които никой нищо не получи, при Виденов когато изгоряха всички спестявания...и сега при задаващия се мащабен фалит...кой от тия частни фондове мислиш ще оцелее като те още от сега са въздух под налягане....а НОЙ вероятно ще започне пак да раздава по 5 $ пенсий, но ще го има ...в това не се съмнявай изобщо, иначе няма да има БГ...и така до следващия фалит, когато се посъбере пак нещичко за да има смисъл в следващия фалит....това е ...цикълът зависи от скороста на баламите да пълнят хазната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Aма другарю Калфин, това и за чуждиите пенсионни фондове ли важи или само за тези на ДПС?Егаси и самочувствието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Залагам 100 лв, че солидарната пенсионна система НОИ ще фалира държавата до 10-15 години. До тогава средната възраст на българската нация ще е около 48 години, а на българския етност около 55г и просто няма да има кой да внася осигуровки за да се плащат пенсиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Konchita Evro
преди 9 години
Калфин и ти си като мен *** само че политическа което е по лошо ! Сега трябва да влезеш в листата на ДПС да ти отпушат дюзата отзад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Първо честита Коледа на всички, живи и здрави!'Най-добрата система е комбинация от солидарно и доброволно осигуряване, смята социалният министър'?Та нали настоящата система е такава.Солидарното е в НОИ, а доброназорното в УПФ.Отделно има и истински доброволно в ДПФ.'Парите може да се ползват като еднократен бонус'???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
"Към този момент е по-вероятно тази пенсия да нараства по-бързо, отколкото от управлението на частните фондове. Това коментира социалният министър Ивайло Калфин в интервю за в. "24 часа"."Да бе - и 318 478 мармотове завиват шоколадченца в станиол. Тоя като говори и сам не си вярва иначе пръв щеше да хукне да си прехвърля партидата в Ноевият (финансов) кофчег.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още