IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок предлага индивидуални капиталови партиди в НОИ

Докато НОИ натрупа опит и капацитет за управлението им, ще има по-малка доходност, смята Иван Нейков

16:46 | 06.01.15 г. 7
Реформаторският блок предлага индивидуални капиталови партиди в НОИ

Реформаторският блок има идея да предложи създаване на индивидуални капиталови партиди в НОИ като възможност за избор на хората къде да се осигуряват - в частен или в държавен фонд.

„Има предложения от колеги от парламентарната група на РБ за пенсионната система. Идеята е да се изгради още един държавен капиталов стълб, за да имат право хората да избират“, каза пред БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок.

Според него обаче това е само един детайл, а по-важно е изработването на цялостна концепция за пенсионната реформа. „За нас по-важно е да проведем политико-експертна дискусия, за да можем да си изградим цялостна концепция, която да предложим и на колегите от ГЕРБ“, каза той.

"Има начертана пътна карта за пенсионната реформа, която да следваме – за това сме се договорили с ГЕРБ още в края на миналата година, увери Зеленогорски. Ще бъде направена много детайлна дискусия, защото говорим за десетки години напред, не трябва да се бърза и да се работи на парче, а да има единна концепция", заяви той.

По-рано днес Радан Кънев, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, не пожела да коментира предложения на РБ в детайли, но заяви, че технически е възможно да има лични партиди в НОИ.

Той обаче уточни, че по-важният въпрос е може ли да се постигне съгласие между експерти, политици, работодатели и синдикати, за да се предложи един разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии и повече сигурност за днешните пенсионери и за тези, които ще се пенсионират след 30 години. Кънев изрази надежда, че това е възможно, но не става с едностранен натиск.

Според бившия социален министър Иван Нейков няма пречка, както имаме 10 капиталови пенсионни фонда - да имаме и 11, но попита не са ли много за българския пазар. Правен проблем няма да има, ако се даде възможност на НОИ да създаде такава структура, коментира той пред националното радио.

Нейков обаче посочи и рисковете от такъв ход.

„Въпросът е в това, че ще трябват няколко години, за да се изгради структурата на НОИ за управление на парите.

Самото създаване е само начало. Но ще има момент, в който, докато натрупа опит и капацитет НОИ в това отношение, може би ще има по-малка доходност отколкото фондовете, които вече имат опит в управлението на средствата“, обясни експертът.

Голямата конкуренция между фондовете е в това кой ще създаде по-големи възможности за по-добро управление и съответно по-голяма доходност.

Най-доброто решение е да се даде заден ход и да се обмислят нещата, смята Нейков. Той допълни, че НОИ управлява модела в частта му солидарен фонд, докато капиталовите фондове управляват частта на пенсионния модел по отношение на личните пари на хората.

„Така че този опит да замажем ситуацията, е по-малката злина от тази, която беше направена“, смята експертът. Той каза, че може да загубим доста време в идеята да правим ли капиталов фонд вътре в солидарния – нещо, което никъде светът не познава.

Ако бъде прокарана тази идея на РБ, ще означава, че няма да се реализира идеята на ГЕРБ републиканските трансфери да покрият дефицита в НОИ, защото парите стават лични на хората, прогнозира Нейков.

Според експерта най-опасното за една система е да бъде променяна непрофесионално. „Пенсионният модел е заложник на чисто политически боричкания в името на следващите избори, например“, каза бившият министър на труда.

Всичко по темата за пенсионната реформа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
А парите от ЧПФ им трябват в НОИ, за да има повече пари за краднене в централния бюджет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
Пълни глупости !!! Нали целта не е парите да бъдат пренасочвани от лични партиди в частните ПФ, в лични партиди във фонд, управляван от НОИ... целта е парите на хората да бъдат ОТКРАДНАТИ,- Това е точно така, няма нищо общо с опита на НОИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
След дъжд качулка! Вече положението е ссрано и смърди невероятно, колкото и да се опитвате да пускате ароматизатори, те няма как да оправят това, което се случва, вие и вашите партньори пуснахте *** във вентилатора! Хайде край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
Предложението може да е смислено но само по принцип. Но нали тези средства все пак ще се управляват от назначени от партиите хора. В една КТБ не можаха да опазят парите на хората, то следва че парите ще бъдат "изсмукани" от финансиране на приятелски фирми или директно в ДКЦ с понижаващ се трайно рейтинг на държавата. Направо да ги отпишем по - добре тогава събраните средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
forexar
преди 9 години
Най-после смислено предложение .. сред популизма и нуждата от събраните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още