IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: МЗ споделя принципите на прогенеричната лекарствена политика

Реализирали са промени в нормативната уредба, които стимулират по-широкото прилагане на генерични и биоподобни медикаменти, посочи здравният министър

16:07 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) споделя принципите на прогенерична политика, която намалява разходите на обществения здравен фонд и увеличава достъпа до лечение за гражданите. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на среща с президента на „Лекарства за Европа“ Кристоф Столер и генералния изпълнителен директор на организацията Адриан ван ден Ховен.

В срещата взеха участие още зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, председателят на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти проф. Николай Данчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, а от страна на БгФармА - председателят на УС Николай Хаджидончев, както и членове на УС на организацията, съобщава се на сайта на Министерството на здравеопазването.

По думите на Кирил Ананиев министерството и Националният съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти вече са реализирали промени в нормативната уредба, които стимулират по-широкото прилагане на генерични и биоподобни лекарствени продукти. В този контекст той посочи освобождаването от 10% отстъпка за генеричните и биоподобните медикаменти, при които няма конкуренция в съответната лекарствена група, както и ограничаването на темпа на намаляване на цените на генеричните медикаменти чрез удължаване на срока на служебната проверка на цените от 12 месеца на 24 месеца. 

Във фокуса на разговорите е поставена и темата за предизвикателствата пред МЗ, сред които е стремителният темп на нарастване навлизането на голям брой иновативни медикаменти, основно за терапията на различни видове онкологични и редки заболявания, хепатит С, мултиплена склероза и други, както и проблемите във външното ценово рефериране водещо до дъмпинг на цените на лекарства за масови, предимно сърдечно-съдови заболявания, и впоследствие – до напускане на пазара. Обърнато е внимание и на все още високите нива на доплащане от страна на гражданите за лекарства, на необходимостта от контрол върху паралелния експорт, на мястото на биоподобните медикаменти и контрола на разходите за лекарства.

Обсъдени са ползотворните контакти между представителите на „Лекарства за Европа“ и българската държава, допринесли за окончателното приемане на Регламента за Отпадане на сертификата за допълнителна защита /СДЗ/ на данните за производство на медикаментите с отпаднал патент.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още