IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Ще оптимизираме здравноосигурителния модел без закриване на болници

Възможно е да се стигне и до такова нещо, но не стихийно, каза здравният министър

18:59 | 05.09.19 г.
<p>
	Кирил Ананиев откри кръгла маса: &quot;Предизвикателства в здравеопазването през XXI век. Ценности и принципи&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Кирил Ананиев откри кръгла маса: "Предизвикателства в здравеопазването през XXI век. Ценности и принципи". Снимка: БТА

 

Министерството на здравеопазването работи върху здравноосигурителния модел с идеята да се оптимизира така, че да осигури най-доброто лечение на гражданите. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на Десетия международен медицински конгрес на Югоизточния европейски медицински форум (ЮЕМФ), предава БНР.

"Министърът на здравеопазването не закрива болници. Той е длъжен да осигури модел на функциониране и структуриране на здравния сектор, който да е ефективен и да работи за своите граждани. Затова в момента ние работим върху здравноосигурителния модел, но не с идеята да закриваме, а с идеята да оптимизираме тази мрежа, която да дава най-доброто лечение на гражданите. Възможно е да се стигне и до такова нещо, но не стихийно, а на базата на реалните потребности на хората от медицинска помощ", коментира Ананиев.  

Министър Ананиев направи коментара заради предложението на някои болнични асоциации да се закриват болници, като по този начин щял да се реши проблемът с недостига на медицински специалисти.

В рамките на събитието Кирил Ананиев изказа увереност, че тазгодишното издание на инициативата ще допринесе за подобряването на медицинската и управленска квалификация на членовете на двадесетте лекарски организации, които представляват делегатите на ЮЕМФ, а оттук и за усъвършенстване на здравните системи чрез използване на утвърдени европейски и световни стандарти и практики, допълват от пресцентъра на министерството.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още