IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ обяви обществена поръчка за археологическия обект край с. Градище

Проучването на античното селище по трасето на АМ „Хемус“ трябва да продължи не повече от 65 календарни дни, като прогнозната му стойност е 500 хил. лева без ДДС

17:34 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Министерски съвет</em></p>

Снимка: Архив Министерски съвет

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по трасето на АМ „Хемус“, в участъка от пътен възел Белокопитово до пътен възел Буховци, съобщиха от ведомството.

При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект.

По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието.

Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките присъстват керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Разкрити са също ями вероятно от къснобронзовата епоха (II хил. пр. Хр.) и ранносредновековна землянка.

Пълното спасителното археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни. Прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лв. без ДДС.

От АПИ напомнят, че по трасето на АМ „Хемус“ в 16-километровата отсечка – от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителството са регистрирани пет археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1,2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още