IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аптечната карта ще коригира струпването на аптеки в големите градове

Очаква се да спосочи кои аптеки действат и кои са само на хартия, каза проф. Асена Стоименова

12:20 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Това мнение изказа проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Тя коментира приетото вчера решение на парламентарната здравна комисия за създаването на Национална аптечна карта, която да определя потребностите на населението на териториален принцип. Депутатите отхвърлиха възможността аптеките да разкриват филиали на местата с недостиг на фармацевтично обслужване и лекарства на второ четене на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в парламентарната здравна комисия.

„Най-важното, до което трябва да доведе Националната аптечна карта, е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази информация да се прецизира. Това ще е единият полезен ефект от създаването на Национална аптечна карта на регионален принцип. Така във всеки един момент можем да установим къде има аптеки“, обясни по БНР проф. Стоименова. 

По думите й няма недостиг на фармацевти, а просто аптеките в България са много. „Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но аптеките са разпределени неравномерно“, посочи тя. 

У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта, допълни Стоименова. За нея смисълът е да се направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи. „С Националната аптечна карта ще се види кои аптеки действат и кои са само на хартия и вече са затворени“, категорична е проф. Стоменова. 

По думите й най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. „Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия“, изтъкна тя.

„Когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. И това трябва да е целта на аптечната карта - да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа и достъп до лекарства и до другите общини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още