IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“

Акцията, в която задържани са и други петима души, е във връзка с разследването срещу Миню Стайков

14:31 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Един от заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и още петима души от фонда са задържани за 24 часа. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред сградата на ДФЗ. Той уточни, че сред задържаните има и ръководители на дирекции, съобщава БТА.

Акцията на прокуратурата е във връзка с разследване срещу обвиняемия Миню Стайков заради злоупотреба с евросредства. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали ще повдигнат обвинения на задържаните и какви мерки за неотклонение ще им бъдат наложени.

Нарушенията, извършени от служителите, са от периода, когато директор на фонда е бил Румен Порожанов. В момента се претърсват адреси и работните места на задържаните.

Нарушенията са по две европрограми. Събрани са доказателства, че служители на фонда са оказали съдействие на групата на Стайков и са извършили нарушения по служба. По думите на Гешев имало данни, че те са имали пряк контакт с него.

В рамите на изказването си Гешев посочи, че се претърсват кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Във връзка с разследването срещу бившия и настоящия шеф на „Военна информация" за незаконен достъп до класифицирана информация зам.-главният прокурор посочи, че се проверява изтичане на секретна информация и финансови нарушения.

Прокурор Гешев изнесе подробности и обясни, че ръководителят на служба „Военна информация“ е указал на представител на службата в държава-членка на ЕС да запознае бизнесмен с проблеми, касаещи интересите му, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още