Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Авиопревозвачите ще докладват на ДАНС данни за пътниците

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”

Авиопревозвачите ще докладват на ДАНС данни за пътниците

Снимка: Летище Пловдвид

Въздушен превозвач, който не предостави на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) данните за пътниците и за екипажа, ще се наказва с глоба от 6 хил. до 10 хил. лева. Това записаха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за ДАНС, съобщава агенция „Фокус“.

Същата глоба ще се дължи, ако превозвачът предостави непълни или неточни данни или ги предостави след изтичането на срока. За неизпълнение на закона депутатите решиха глобата да бъде от 500 до 1000 лева.

Според промените резервационните данни на пътниците и екипажа ще се съхраняват от Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС 5 години след получаването им. Данните се деперсонализират, като могат да се разкрият в случаи на реална заплаха. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението, обработването и защитата на личните данни. 

Още по темата

Освен това превозвачите ще трябва да предават на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. При данни за реална заплаха от извършване на престъпление въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено, става ясно още приетите промени.

Измененията предвиждат още Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС да извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Леглата в българските болници продължават да се увеличават