Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Регионалните програми за заетост ще дадат работа на близо 2400 души

Програмите ще се финансират с 8,8 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година, каза социалният министър

Б. Петков: Регионалните програми за заетост ще дадат работа на близо 2400 души

Снимка: БТА

В началото на юни ще стартира изпълнението на 28-те регионални програми за заетост във всички области на България. С тях ще се осигури работа за срок от 3 до 6 месеца за 2387 безработни. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на петъчния парламентарен контрол.

Той уточни, цитиран от БТА, че регионалните програми ще се финансират с 8,8 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година. Според плановете се очаква 1847 безработни да започнат работа на пълен работен ден, а 540 души ще се включат в заетост на непълно работно време. 

Още по темата

По програмите ще се наемат приоритетно хора от уязвимите групи на пазара на труда, каза още Петков и даде за пример безработни младежи до 29 години, хора над 50-годишна възраст и продължително безработни. Те ще получават месечно трудово възнаграждение от 560 лв. при заетост на пълен работен ден.

Разпределението на финансовите средства е по области на база на критериите - средномесечно равнище на безработицата, средномесечен брой на регистрираните безработни в съответната област за деветте месеца на предходната година. 

По регионалните програми ще се осигури заетост за извършване на дейности по поддържане и опазване на общинската и държавна собственост.

Програмите са съобразени и с регионалните приоритети в областната стратегия за развитие, регионалните, областните и общинските планове за развитие, и ще допринесат за изпълнение на националните приоритети в сферата на заетостта, заяви Бисер Петков. Той увери, че министерството ще продължи да реализира и развива политиката за насърчаване на заетостта в регионите.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие