Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БДЖ прекрати поръчката за 16-те електрически мотриси за почти 300 млн. лева

Двама от поканените кандидати не са се явили за преговори, а със само една оферта няма конкуренция, посочват от превозвача

БДЖ прекрати поръчката за 16-те електрически мотриси за почти 300 млн. лева

Снимка: Investor.bg

„БДЖ-Пътнически превози“ е прекратило вчера по решение на ръководството обществената поръчка за доставка на 16 електрически мотриси – най-голямата в историята на дружеството, на стойност  246,8 млн. лева без ДДС (почти 300 млн. лева с включено ДДС).

Документите за прекратяването на процедурата са с дата 5 април и са публикувани на сайта на железопътния превозвач.

В доклада на комисията, която движи процедурата, се посочва, че двама от кандидатите – „Алстом“ и „Щадлер“, не са се явили на посочената дата за преговори и не са потвърдили офертите си. Така превозвачът остава само с една оферта – тази на консорциум с участници две компании от групата „Сименс“, за 262,8 млн. лева без ДДС, което е над определената от БДЖ индикативна стойност.

Още по темата
„На пазара има повече от един икономически оператор – потенциален изпълнител на обществената поръчка“, посочва се в мотивите в решението за прекратяване на процедурата. „Сключването на договор с единствения участник, допуснат до оценяване и класиране в процедура за договаряне с предварителна покана за участие, където избраният критерий за възлагане е „оптимално съотношение цена/качество“ и когато на пазара съществуват по-голям брой потенциални и заинтересовани изпълнители, води до положение, при което не може да бъде постигнато сравнение на поне две или повече подходящи оферти, за да се избере икономически най-изгодната, което нарушава принципа на свободна конкуренция“, допълва се в решението.

Според ръководството на „БДЖ-Пътнически преговори“ общественият интерес би бил по-добре защитен, ако се проведе нова поръчка, за да се постигнат оптимални условия.

Решението може да се обжалва в 10-дневен срок.

Процедурата за доставка на 16-те електрически мотриси беше обявена в началото на 2020 г. В средата на миналата година тя беше блокирана за няколко месеца заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията и дело във Върховния административен съд (ВАС) от „Шкода Транспортейшън“.

БДЖ засега не е обявило кога ще пусне нова поръчка за доставка на мотриси.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1