Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: Няма да се отнемат инвалидни пенсии

Новата система за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, каза министърът

Бисер Петков: Няма да се отнемат инвалидни пенсии

Снимка: БТА

Въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда и да се повиши ефективността на предоставяните средства и услуги с оглед повишаване на техния жизнен стандарт, а не да се ограничат средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се отнемат придобити права, включително и правото на пенсия. Това посочва социалният министър Бисер Петков в отговор на протестна нота на национално представителните организации на хората с увреждания. 

Лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава, отбелязва министърът на труда и социалната политика в съобщението, изпратено до медиите. 

Още по темата

Бисер Петков заявява, че не приема насажданото през последните седмици внушение, че реформата в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия. За него твърдението, че планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани, е некоректно.

Според министъра вместо да има конструктивна и съдържателна дискусия по Концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността, национално представителните организации са предпочели да връчат протестна нота. Според него в исканията се поставят важни въпроси, част от които са свързани с цялостната политика за подкрепа на хората с увреждания, но отговорите на които не са предмет на Концепцията. Безспорно е обаче, че в рамките на комплексния подход при разработване на планираната реформа, тези въпроси следва да бъдат обсъдени и намерени правилните решения, които да подобрят условията на живот на хората с увреждания, заявява Бисер Петков. 

С Концепцията са определени основните проблеми при извършването на медицинската експертиза и е представен нов модел, по който да се извършва експертизата на работоспособността, припомня министърът. Подходът е основан на Международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, който дава възможност за индивидуална оценка на способността на човек с трайно намалена работоспособност да полага труд и възможностите му за включване в пазара на труда, като се отчитат неговите образование, квалификация, знания и опит.

Промяната често се възприема като нещо нежелано и плашещо, най-вече заради неизвестността и несигурността, както и поради страхът от загуба на постигнатото, отбелязва Бисер Петков. Той допълва, че наред с ясно определената цел на реформата, в концепцията са определени и основните дейности, които следва да се реализират, за да се въведе експертизата на работоспособността.

Според социалния министър моделът, представен в Концепцията, навярно не е съвършен и няма да реши всички проблеми, но за да се реализира реформа в полза на хората с увреждания, те трябва да бъдат активен участник, а не критичен наблюдател.

Бисер Петков призовава към споделена отговорност и очаква, националното представителство да влезе в конструктивен диалог.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
9
 
2
преди 9 месеца
За мен цялата ТЕЛК-ова система трябва да се рестартира - създаване на независими комисии и контролиращ орган, наблюдаващ комисиите - който се окаже, че е точил системата, правейки се на инвалид - да връща незаконно получените суми заедно с лихвите - ако не - запор на доходи и имущество, в крайни случаи и принудителен труд - а докторята, които срещу подкуп са давали фалшиви ТЕЛК-ове - в затвора !!!
2
 
7
 
1
преди 9 месеца
А, няма проблем, 5ков - продължавайте да плащате инвалидни пенсии на един милион "инвалиди" - поне 68% от тях здрави и прави, вкл. и на цели кaтуни хъхреци, които и без това източват социалната система по още 20 начина !!! Продължавай - нали нашите пари харчиш, продължавай !!!

Още от Икономика и политика
Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни