IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с остра реакция срещу новите ограничителни мерки

Големите търговски вериги, хотелиери и ресторантьори призовават държавата за прецизиране на забраните и компенсации за засегнатите обекти

18:36 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява категоричното се несъгласие с така обявените мерки. Това се казва в становище на организацията във връзка с оповестените по-рано ограничителни мерки заради разпространението на коронавирус в страната.

„За пореден път властта си измива ръцете чрез мерки, с които нарушава закона. За пореден път се затварят хотелите реално, а не се компенсира бизнесът. След като кабинетът има воля да затвори ресторантите в местата за настаняване, незабавно трябва да направи това и с хотелите и без забавяне да плати компенсации на бизнеса в пълен размер. Правителството веднага да обяви и изплати обезщетения за бизнеса и заетите в хотелите и да се платят компенсации за настоящото затваряне и досега обещаните и забавени плащания във всички заведения за обществено хранене и развлечение и техния персонал, в противен случай сваляме доверието от хората, взели това решение, и ще защитим правата си с всички законови средства“, пише още в становището на ресторантьорите и хотелиерите. 

Негативна е и реакцията на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно в България. Според тях затварянето на търговските центрове, моловете и магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м. е неоправдано от здравна гледна точка и ще навреди на хората и бизнеса.

„Мярката ще доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло“, твърдят от СМТ.

От сдружението посочват, че след второто затваряне, което продължи повече от два месеца, работата на големите магазини (вкл. за нехранителни стоки) не е довела до ръст на заболеваемостта и разпространението на вируса е било поставено под контрол.

Анализът на данните недвусмислено сочи, че проблемът не е в големите търговски обекти, категоричен е бизнесът. Търговските вериги посочват още, че „регламентираното ограничение от точно 300 кв. м“ ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш, защото ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м, те ще продължат да работят. „В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика“, посочват от СМТ.

От сдружението настояват ограничителните мерки да бъдат структурирани по модела, който се доказа като ефективен по време на второто затваряне – ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още