Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът: Законът за извънредното положение е зле написан, трябват промени

Мерките към момента са само към запазване на заетостта, но няма никакви икономически стимули, твърдят от БСК

Бизнесът: Законът за извънредното положение е зле написан, трябват промени

Снимка: БГНЕС

Законът за извънредното положение е лошо написан и се нуждае от промени. Около това мнение се обединиха Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", и Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара, в ефира на БНТ. В текстовете на този норматив се крие решението за вземането на сериозни мерки за бизнеса по време на кризата, уточниха гостите.

И двамата подчертаха, че ефектите от мерките ще станат видими на доста по-късен етап. „Най-дълбоките икономически проблеми вследствие на кризата ще бъдат ясни може би години след нея. Засега е повече от ясно, че шокът, в който се намира страната, респективно стопанството, работещите хора, продължава да бъде повече болезнен, отколкото с ясни дефиниции колко дълбок и с каква продължителност“, каза Радосвет Радев.

От своя страна Димитър Манолов обясни, че два вида сектори ще имат най-големи проблеми – тези, които са експортно ориентирани, чиято верига на доставките излиза извън пределите на България, и бизнесите, които не работят в момента заради заповедта на министъра на здравеопазването.

Има някои, които заради влошена пазарна конюнктура, така или иначе са закъсали, добави Манолов и даде пример със завода “Арсенал” в Казанлък. 

Още по темата

Според председателя на БСК мерките, взети към момента, са насочени само към запазване на заетостта, но няма никакви икономически мерки. Затова и позицията на БСК в тристранния диалог беше, че приемаме Постановлението на МС като първа стъпка към пакет от мерки за преодоляване на икономическата разруха, уточни Радосвет Радев.

По думите му „кучето” е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение.

“Той трябваше да бъде редактиран през президентско вето. Той дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа, работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Тук, държавата казва милостиво „ето ви нашата контрибуция, която е 40 или 23%, според различните изчисления“, обясни още той. 

На въпрос дали мерките в Постановлението ще бъдат ефективни, председателят на БСК отговори: „Винаги съм смятал, че е глупаво да подценяваш работодателя, който е създал един път своята компания, нейните активи и пазари, и после да го подцениш в калкулацията, че той ще остави лесно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-добрата калкулация и ще си вземе решението как да действа в този момент.“

Според Димитър Манолов философията на Закона за извънредното положение трябва да бъде променена възможно по-скоро.

„Имам непрекъснато разговори с работодатели. Вчера ми се обади един софийски хотелиер и каза „аз, макар да съм напълно затворен, не искам да се разделя с работниците си“. Вярно е това, че работодателите нямат идеята ей, така, да гонят хора, особено в предприятията, в които ги познават поименно. В предприятия с 3-4 хил. души нещата са по-различни, но в малки предприятия с до 50 заети, където ги познават поименно, нещата изглеждат по съвсем различен начин“, каза още президентът на КТ „Подкрепа“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
фиг.1 до: pass
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да видим дали съм те разбрал правилно. Държавата не трябва да помага на бизнеса, защото не е справедливо. Няма значение колко фирми ще фалират и колко хора ще останат без работа. Това ли ти е позицията?
4
 
2
 
6
pass до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това противопоставяне си е заложено от управлението у нас. Не може все да се дава даром на бизнеса, по белия свят дават и на хората, като щатите например. Защото като даваш на бизнеса, реално правиш работниците безплатна работна ръка за бизнеса, и то по-лошото е че е с парите на същите тези работници събрани през ДДС-то. Нещо като много лоша форма на експлоатация, което обикновено не води до нищо добро, така е било и в Русия навремето преди революцията ... Изгуби ли се някакъв баланс положението също заминава.
2
 
3
 
5
преди 1 месец
Коронобесие!
2
 
5
 
4
Лъчо до: крас
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не си прав, не си се информирал. Всичките тези асоциации на бизнеса и организации още от първия ден на обявяване на мерките много ясно и точно казаха, че те няма да работят и са не е фективни, но Боко защо да ги чува (нали имали мерцедеси и "мазнинка"). Имаха консултация с президента, след което той сложи вето. А едно от нящата за който го наложи беше " не достатъчни мерки за защита и помощ на хората и бизнеса". Но въпреки всичко приеха закона, набързо, за два дена с куп необлислени глупости в него. Но толкова могат горките.....
3
 
5
 
3
фиг.1 до: pass
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хайде стига с това противопоставяне между бизнеса и народа. Поне в този случай интересите са общи. Дори ДДС да беше единствения данък в БГ, а той не е, пак събраните пари от него зависят от доходите на хората, а без бизнес няма да има и доходи.

Още от Икономика и политика
Официално от 1-и юни отпада карантината след влизане на територията на България