Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнесът и държавата сближават позициите си за компенсациите заради коронавируса

Право на компенсации по правилото 60/40 ще имат фирми от всички сектори на икономиката, които докажат намаление на приходите с поне 25%

Бизнесът и държавата сближават позициите си за компенсациите заради коронавируса

Снимка: архив Ройтерс

Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране на засегнатите от кризата с коронавируса Covid-19 фирми.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е обсъден вариант на постановление на Министерския съвет, съгласно който право на компенсация от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат работодатели от всички сектори на икономиката, а не по списък, чийто приходи от продажби са намалели с най-малко 25% поради напълно или частично преустановена работа заради извънредното положение, съобщават от Българската стопанска камара (БСК).

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването), допълват от БСК.

В хода на дискусията министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби. Окончателно решение за това ще бъде взето утре на извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще се обсъждат всички бележки на социалните партньори по текстовете. Целта е постановлението да бъде прието утре, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от компенсаторния механизъм.

Още по темата

Според БСК обаче е спорен въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на постановление спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предлагат за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например март 2019 г. спрямо март 2020 г.). Друго предложение предвижда спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е и как ще се доказва спад на приходите. Решено е съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

На заседанието е договорено още да се направи промяна в в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави постановлението неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, както и да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации.

Компенсации ще могат да се изплащат за целия или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от три месеца, предвиждат текстовете. Основно изискване към работодателите, за да получат компенсация, е да нямат данъчни задължения и неплатени осигурителни вноски за служителите и работниците, както и да запазят заетостта на хората, за които получават средства, за период, който не е по-малък от периода, за който получават компенсация.

Процедурата за кандидатстване ще се определи със заповед на директора на Агенцията по заетостта. Документите ще се предоставят по електронен път. Специална комисия, назначена от директорите на съответните териториални бюра по труда, ще проверява документите и ще взема решения за отпускането на компенсациите.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България призовават за  предприемане на незабавни, работещи, ефективни мерки за подкрепа на икономиката, която е тежко засегната и ако не бъде насърчена, ще бъде тласната в трудно обратима рецесия. Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси, смятат от организацията.

Организацията настоява също за диференцирана компенсация съобразно тежестта на негативното влияние на мерките върху дейността на предприятията. Най-интензивна подкрепа - компенсиране на възнагражденията и осигурителна "ваканция", да получат фирмите, които напълно са спрели дейност, настояват от АИКБ.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
2
 
19
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Строителство защо да не работи ? Доста от изброените и затворени неща могат да работят. Разбира се което зависи от внос/износ ще трябва да се подпомага или просто да си произведем сами нужните неща. Излизане на пенионери категорично НЕ. Респираторите поне 1000 на брой трябваше да се монтират в момента. Нали уж стратегията ни е да печелим време защото така или инъче всички ще се разболеят или 70-80% от населението със сигурност. Време за какво печелим ? Купихме ли тези 1000 респиратора ? Монтират ли се вече ? Направи ли се организация за доставка на храни за възрастните ? Просто удължаваме агонията която ще последва..... Ваучери за храна да тук съм съгласен, но само за храна без цигари и алкохол. Битовите сметки не е много добре защото има хора нагоре по веригата които няма да получат заплати а ще работят.... най-обикновенни хора трябва да ги плати някой държавата или 50/50 е добро решение.
Решението 60/40 за бизнеса което предлагат за мен е неработещо или в най-добрия случай ще помогне на много малко фирми.
1
 
3
 
18
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Който е в неплатена отпуска, правителството да му отпусне ваучери за храна и битова химия за 500 лв на възрастен и по 300 лв за дете. Сметките на всички за ток и вода да ги плаща държавата за периода.
Вноските по кредити да бъдат подновени след 6 месеца, без лихви за това време.
Тези, които са пълнолетни, но не учат или работят - на социална кухня.

Заводите, които няма смисъл да работят в момента, спират временно, останалите продължават със силно увеличен санитарен контрол.
Пенсионерите излизат навън между 9 и 11 часа, през което време другите не излизат.
1
 
4
 
17
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ти хубаво ще върнеш хората на работа, но доколко само вътрешното потребление ще те спаси, щот износа е блокиран?
Да не говорим, че цели отрасли от вътрешното потребление са спрели, строителство, свързаните с него, мебели, оборудване, туризъм и тн., всичко, което не е от първа необходимост.

Ще се отпуши, като отворят границите и тръгне износа.
Тоест, седим и чакаме ЕС да се отпуши.
2
 
0
 
16
Mavi Goz до: Solar Power
преди 5 месеца
Начи не нищо не “замразяваш”, а просто затваряш завода. Това го знаеме как се прави. Реших, че си измислил нещо по-умно... ;)
0
 
4
 
15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Продължа да плащам заплатите и то няколко месеца без да имам реално производство и продадена продукция ? Ти да не би да държиш няколко милиона в кеш заровени някъде просто за всеки случай :) ? Никой не държи такъв кеш. Тези пари не работят за теб. Мерките които ще правят са много лошо. Ние не решаваме проблема а го задълбочаваме защото решенията са по лоши от проблема. За мен единственото работещо нещо е да се отвори всичко да работи и да се купят 1000 апарата което трябваше да бъде направено още на 15-ти Март и сега да се монтират и грижа за възрастните на които им е забранено да излизат. Това е решението. Карат всички болестта (младите) и пазят възрастните ... и все пак ако има болни апаратите да стигнат.

Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата