IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и държавата сближават позициите си за компенсациите заради коронавируса

Право на компенсации по правилото 60/40 ще имат фирми от всички сектори на икономиката, които докажат намаление на приходите с поне 25%

16:38 | 28.03.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране на засегнатите от кризата с коронавируса Covid-19 фирми.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е обсъден вариант на постановление на Министерския съвет, съгласно който право на компенсация от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат работодатели от всички сектори на икономиката, а не по списък, чийто приходи от продажби са намалели с най-малко 25% поради напълно или частично преустановена работа заради извънредното положение, съобщават от Българската стопанска камара (БСК).

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването), допълват от БСК.

В хода на дискусията министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби. Окончателно решение за това ще бъде взето утре на извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще се обсъждат всички бележки на социалните партньори по текстовете. Целта е постановлението да бъде прието утре, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от компенсаторния механизъм.

Според БСК обаче е спорен въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на постановление спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предлагат за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например март 2019 г. спрямо март 2020 г.). Друго предложение предвижда спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е и как ще се доказва спад на приходите. Решено е съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

На заседанието е договорено още да се направи промяна в в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави постановлението неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, както и да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации.

Компенсации ще могат да се изплащат за целия или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от три месеца, предвиждат текстовете. Основно изискване към работодателите, за да получат компенсация, е да нямат данъчни задължения и неплатени осигурителни вноски за служителите и работниците, както и да запазят заетостта на хората, за които получават средства, за период, който не е по-малък от периода, за който получават компенсация.

Процедурата за кандидатстване ще се определи със заповед на директора на Агенцията по заетостта. Документите ще се предоставят по електронен път. Специална комисия, назначена от директорите на съответните териториални бюра по труда, ще проверява документите и ще взема решения за отпускането на компенсациите.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България призовават за  предприемане на незабавни, работещи, ефективни мерки за подкрепа на икономиката, която е тежко засегната и ако не бъде насърчена, ще бъде тласната в трудно обратима рецесия. Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси, смятат от организацията.

Организацията настоява също за диференцирана компенсация съобразно тежестта на негативното влияние на мерките върху дейността на предприятията. Най-интензивна подкрепа - компенсиране на възнагражденията и осигурителна "ваканция", да получат фирмите, които напълно са спрели дейност, настояват от АИКБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Строителство защо да не работи ? Доста от изброените и затворени неща могат да работят. Разбира се което зависи от внос/износ ще трябва да се подпомага или просто да си произведем сами нужните неща. Излизане на пенионери категорично НЕ. Респираторите поне 1000 на брой трябваше да се монтират в момента. Нали уж стратегията ни е да печелим време защото така или инъче всички ще се разболеят или 70-80% от населението със сигурност. Време за какво печелим ? Купихме ли тези 1000 респиратора ? Монтират ли се вече ? Направи ли се организация за доставка на храни за възрастните ? Просто удължаваме агонията която ще последва..... Ваучери за храна да тук съм съгласен, но само за храна без цигари и алкохол. Битовите сметки не е много добре защото има хора нагоре по веригата които няма да получат заплати а ще работят.... най-обикновенни хора трябва да ги плати някой държавата или 50/50 е добро решение.Решението 60/40 за бизнеса което предлагат за мен е неработещо или в най-добрия случай ще помогне на много малко фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Който е в неплатена отпуска, правителството да му отпусне ваучери за храна и битова химия за 500 лв на възрастен и по 300 лв за дете. Сметките на всички за ток и вода да ги плаща държавата за периода.Вноските по кредити да бъдат подновени след 6 месеца, без лихви за това време.Тези, които са пълнолетни, но не учат или работят - на социална кухня.Заводите, които няма смисъл да работят в момента, спират временно, останалите продължават със силно увеличен санитарен контрол.Пенсионерите излизат навън между 9 и 11 часа, през което време другите не излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти хубаво ще върнеш хората на работа, но доколко само вътрешното потребление ще те спаси, щот износа е блокиран? Да не говорим, че цели отрасли от вътрешното потребление са спрели, строителство, свързаните с него, мебели, оборудване, туризъм и тн., всичко, което не е от първа необходимост.Ще се отпуши, като отворят границите и тръгне износа.Тоест, седим и чакаме ЕС да се отпуши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 3 години
Начи не нищо не замразяваш, а просто затваряш завода. Това го знаеме как се прави. Реших, че си измислил нещо по-умно... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Продължа да плащам заплатите и то няколко месеца без да имам реално производство и продадена продукция ? Ти да не би да държиш няколко милиона в кеш заровени някъде просто за всеки случай :) ? Никой не държи такъв кеш. Тези пари не работят за теб. Мерките които ще правят са много лошо. Ние не решаваме проблема а го задълбочаваме защото решенията са по лоши от проблема. За мен единственото работещо нещо е да се отвори всичко да работи и да се купят 1000 апарата което трябваше да бъде направено още на 15-ти Март и сега да се монтират и грижа за възрастните на които им е забранено да излизат. Това е решението. Карат всички болестта (младите) и пазят възрастните ... и все пак ако има болни апаратите да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ето обяснявам. Имам завод и произвеждам осветителни тела крушки например. Забраняват ми да работя защото няма достатъчно място между хората. Пускам всички в неплатен отпуск или ги уволнявам. Угасям захранването на завода, спирам водата и заключвам... после пускам и алармата за охрана :) Готово...... коя мярка от правителството 60/40 би ме накарала да продължа да плащам заплатите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 3 години
Бих замразил завода.Я, ако обичаш, щом си се изпънал тука акъл да ръсиш, да обясниш как точно се замразява завод...? И по-конкретно, как се замразява персонала на завода? Аз не, че се заяждам, ама живо ме интересува, щото за разлика от тебе имам да решавам проблеми от такъв характер и въпреки 35-годишния си опит из разни заводи, нещо не се сещам за такъв метод... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Може би е по правилно тотална забрана на хора над 60 години да излизат. Вместо да се изливат пари незнайно къде по скоро да се купят 1000 респиратора до 1 седмица и да се наемат хора да носят храна на възрастните които не могат. Всички останали да си се върнат на работа.От младите който иска да запази дядо/баба просто да не ходи 1 месец.Нещо такова по ми се струва удачно...... Така или инъче всички ще го минат това...... а нещата които правим в момента са решението е по лошо от самия проблем :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
А кой ще решава кои са коректни и кои некоректни? Ах, да, вярно, имаме си съд. Естествено, първо ще трябва да се проведе разседване. Предвид броя ня фирмите у нас, то няма да отнеме много време. 5-6 години максимум. Е, дотогава и коректни и некоректни ще са дали фира, половината хора ще останат без работа, но това е нищо. Важно е да се постъпи справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
В този момент трябва да се насърчат точно тези фирми, които са коректни независимо от ситуацията. Всички останали, които крият данъци, приходи, не осигуряват, имат наришения трябва да бъдат жестоко порязани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още