Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разширен е списъкът със сектори с право на компенсации заради загуби

Премахнато е изискването за запазване на заетостта в подпомаганите предприятия в продължение на три месеца

Разширен е списъкът със сектори с право на компенсации заради загуби

Снимка: Архив Ройтерс

Разширен е списъкът със сектори, които имат право да получат подкрепа заради загуби, причинени от спиране на дейност заради извънредното положение. За това информират от Българската стопанска камара. В становището на БСК по актуализирания проект на Постановлението за компенсиране на работодатели, засегнати от кризата, породена от коронавируса (т.нар. мярка 60/40), се посочва, че са отразени почти всички предложения и бележки на Камарата.

В същото време в писмото си до социалния министър Деница Сачева от Камарата предлагат постановлението да се отнася за всички икономически сектори, а в списъка със сектори да бъдат изброени само изключенията (тези, които не търпят щети от кризата).

Новият преработен вариант на правителственото постановление за компенсации зя изплащане на заплатите в засегнатите от коронавируса фирми предвижда да бъдат обхванати над половин милион души. В първоначалният му вариант правителственият план предвиждаше помощ само за около 150 хиляди души в определени сектори като търговия, туризъм и транспорт. 

Обхватът на действието му е значително разширен и в него вече влизат строителството и преработващата индустрия, но липсват тежката индустрия, мините, металургията, съобщава БНР. В първоначалния вариант мярката важеше само за търговията, туризма, културата и спорта.

Преработващата промишленост е включена с изключение на производството на тютюневи изделия, производството на кокс и рафинирани продукти и производство на химични продукти, на лекарствени вещества и на продукти и на компютърна и комуникационна техника.

Присъстват, както и в първия вариант, търговията на дребно, транспортът, дейността на питейните заведения, прожектирането на филми, рекламни агенции, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, свързани с развлечения, както и с поддържане на добро физическо състояние.

Според новия вариант на проекта компенсацията в размер на 60% от осигурителния доход за месец януари за всеки нает ще се изплаща, ако на съответния работещ се запази заетостта за период не по-малък от времето, за който се изплаща компенсацията. Първоначалният вариант предвиждаше и изискване за три месеца запазване на работното място.

Премахнато е изискването за запазване на заетостта в подпомаганите предприятия в продължение на три месеца, става ясно още от информацията на БСК, изпратена до медиите.

Правителството анонсира, че подготвя икономически мерки, насочени към бизнеса и заетостта, на стойност 4,5 млрд. лв.

Ангажиментът на държавата е по отпускане на над 1 млрд. лв. за финансиране на така наречената мярка „60/40“, при която определени фирми ще бъдат компенсирани, за да запазят служителите си, изплащайки 40 на сто от заплатите, а 60 на сто поема държавата, е добра идея, но с лоша реализация дотук. 

Една от основните критики на бизнеса беше, че предлаганата мярка 60/40 има силно стеснен обхват – само тези предприятия, които са преустановили работа, въз основа на акт на държавен орган. Не включва предприятия със силен спад на продажбите поради кризата, т.е. масовият случай.

Позицията на Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР) по предложените икономически мерки може да видите тук.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
От нета Я да прегледаме сега какво се откъсна от сърцето на правителството като мерки за подпомагане на хората и бизнеса в кризата. 1. "Отлагаме неплащането на данъци до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната." - На практика нищо не дават, само забавят с 3 месеца плащанията, които вместо през март, ще дойдат през юни. 2. "Отделяме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери." - Това го дават всяка година, т.е. нищо извънредно не дават 3. "За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити. - Никакви 4.5 млрд. лева няма тук. Увеличават капитала на ББР с 500 млн. лева, с които ще гарантират 20% от фирмените кредити. ББР може да отпусне 2,5 млрд. лева, но назаем, който фирмите ще връшат с лихвите. Безвъзмездната помош е нула, а и всички са наясно кои фирми ще кредитира ББР - това няма да е кварталния плод-зеленчук или пицарията, която е затворила заради забраната. 4. "200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения." - Пак заеми, които трябва да се връщат. Безвъзмездна помощ - нула. 5. "Отделят се и разходи за запазване на работни места - при 60 срещу 40% съответно за държавата и работодателите, ако не уволняват. - Пари, които държавата така и така ще даде, защото ако няма помощ за неуволняване, ще има уволнени, на които ще се плащат обезщетения от минимум 60%. Да речем тук има нещо, което ще се даде реално. 100 хил. души за освобождаване /според КНСБ/, по 600 лева максимум са 60 млн. лева. 6. "Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР." - 14 хил. медици (множко ми се виждат за тази бойна линия, но да речем) по 1000 лева са 14 млн. лева. По колко дават на полицаи и военни да ни следят да не излизаме от града не казват. Да речем още 20 хил. души по 1000 лева - 20 млн. лева. За два месеца март и април - общо 68 млн. лева. Ако продължи и май - отиват над 100 млн. лева. Другите 400 млн. за какво са не знам. Като тегля чертата, в най-щедрия случай от бюджета на държавата ще се откъснат към 160 млн. лева. Мнооого сме далече от 4,5 млрд. Фискалният резерв на правителството - парите, които стоят в БНБ, към 20 март е 9,76 млрд. лева.

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента