Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

За запазване на заетостта се мобилизират 4,5 милиарда лева ресурс, каза премиерът.

Капитализираме Българската банка за развитие (ББР) с 500 милиона лева, с което гарантираме кредитите на бизнеса, да вземат капитал в размер на 2,5 милиарда лева, обяви още Борисов.

Правителството отделя 500 милиона лева за увеличените разходи на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и МВР. 

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите.

Още по темата

Борисов апелира към бизнеса да се възползва от програмата за компенсации, "за да запазим работниците".

Отлагат се плащане на данъци до 30 юни, което прави с по-малко с 600 млн. лева в хазната. С извънредния закон бе отложено и плащането на корпоративния данък.

50 млн. лева ще галсува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионери за великденски надбавки.

Премиерът ощеведнъж повтори, че фискалният резерв няма да се отваря засега. Даваме 4,5 милиарда лева, ако трябва ще дадем и още, допълни той. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем, каза Борисов.

Икономически съвет няма да има, каза Борисов, след като преди ден работодатели поискаха сформирането на подобна структура. Има системата, през която държавата ще преразпределя и то прозрачно и публично, каза още премиерът.

Като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите, каза премиерът Бойко Борисов. Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция, каза Борисов.

Премиерът каза още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

Още утре ще се одобри програмата за подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда вследствие на ограниченията заради епидемията, каза финансовият министър Владислав Горанов.

"На всеки ще бъде обърнато внимание, но, моля ви – само от седмица сме в тази криза. Нека да не истерясваме. И нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката, преди да съкращава работници", допълни финансовият министър.

Горанов разясни възможностите за хората, които са останали без работа заради създалата се криза. За тези, които са останали без работа, но имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, попадат веднага в обхвата на риска безработица, който е покрит социално-осигурен риск, каза финансовият министър.

Гражданите, които са социално-слаби, продължават да си ползват системата на социална закрила. А тези, които заедно с работодателите си се опитат да запазят трудовите си правоотношения, то техният работодател ще получи помощ от държавата, за да си ги запази като работници и така те да си получат на 100% възнагражденията.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
11
 
10
Лъчо до: ivanrog
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Но нищо не споменаха, ако бизнеса е тотално затворен, примерно ресторант. От къде ще вземе другите 40%+ осигуровките. Да плаща на 20-30 човека персонал за 2-3-4 месеца. И едновременно да си плаща и кредитите - инвестиционни и лизинг на коли ( не майбах) говоря за пикапи за зареждане, доставки и т. Н. И не е ли по добре да ги съкрати и всички да отидат на борсата и след няколко месеца да ги вземе пак на работа.... Ако не тях, то вече работна ръка ще има колкото искаш. Нещо ми се губи логиката на точно е вози случай.
13
 
1
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не разбирам защо управляващите се стараят толкова. Ясно е, че каквото и да направят, все ще има недоволни. По-добре да използват 4,5-те милиарда за да си купят следващите избори, а народа да го д
12
 
3
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Добре че е Баце,че ако бяха комунистите до 1 седмица ни фалирват и после всеки да се спасява кой както може.Те в мирно време ни фалираха няколко пъти,кво остава в тежка криза като днешната.Така че не плюйте Баце,аму целувайте краката.57 млрд са ,ако не се лъжа частни пари в банките.Еми да ги извадят и да си платят масрафа.
3
 
10
 
7
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Добре де, ама колко от парите са за тях и колко за останалия бизнес?!?
9
 
6
 
6
преди 6 месеца
Тези пари под формата на кредити, няма да помогнат, просто защото фирмите остават буквално без пазари! Не само заради Короната, а заради общото свиване. Ако си без пазар, какво правиш? Чистиш плащане по кредит през рефинансиране? Плащаш 1-2 заплати, докато чакаш и се убедиш, че пазар няма! Това ти дава този нов кредит, а не друго!

Единствения адекватен ход в текущата криза е Кенсиянския модел, където държавата се превръща в работодател. Директно наливане на пари през заеми в инфраструктура, което да създава заетост!

Фактически в текущата криза, се вижда колко вреден е Еврогейския съюз!
Ако го нямаше, може да се отпуснат за 2-3 години, също така, специални кризисни дотации към земеделието, извън зърнопроизводството!
По този начин можеше да се създаде некякава буквално "кризисна" заетост, която веднъж да обезпечава на битово ниво храната на практикуващите, втори път, достъпна храна за вътрешния пазар!

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември