IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 4 млн. туристи са посетили България за осем месеца

За периода приходите от туризъм са 1,9 млрд. евро, като увеличението е с 5,6% спрямо същия период на 2010 г.

14:52 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Около 4 милиона туристи са посетили България за първите осем месеца на годината, съобщи днес в Смолян зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той допълни, че по този показател отрасълът отчита над 5 процента ръст на годишна база.

Увеличение се отбелязва при посещенията от Русия, Украйна, Централна Европа, Сърбия и Македония. Водещи остават морският и зимният туризъм, като се отбелязва успешно развитие при СПА и културния туризъм, посочи заместник-министърът. 

За осемте месеца на годината спрямо същия период на 2010 г. се отбелязва и 5,6% ръст на приходите от туризъм, като постъпленията са в размер на 1,9 милиарда евро.

„Годината е успешна за българския туризъм, независимо от няколкото инцидента, които се случиха през летния сезон“, коментира Иво Маринов, визирайки проблемите с руските туристи заради неплатените сметки за полети на туроператора „Алма тур“.

Зам.-министърът заяви, че не очаква проблемите с инцидентите през летния сезон да се отразят отрицателно върху развитието на зимния сезон.

От 18 октомври започва кампания за реклама на българския туризъм във Великобритания, съобщи още Маринов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още