Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Болници: Доплащания са необходими за нормалното функциониране на системата

Болнични сдружения отхвърлят, че нерегламентирано се изискват доплащания от пациенти

Болници: Доплащания са необходими за нормалното функциониране на системата

Снимка: Pixabay

Болничните сдружения не са съгласни със заявената позиция, че лечебните заведения нерегламентирано изискват доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване.

Преди дни таза позиция бе застъпена от Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане.

Наличието на доброволно здравно осигуряване, само по себе си, без да се вземе предвид неговия размер и покритие, не би могло да се сложи под един общ знаменател, посочва се в позиция на болничните сдружения. Според тях така представена информацията внушава съществуване на нелоялни практики в лечебните заведения и накърнява сериозно крехкото доверие на пациентите в болничната система. 

Още по темата

Представителите на болнични организации, които представляват по-голямата част от лечебните заведения в България, независимо от формата на собственост, заявяват, че така обсъжданите „доплащания“ са необходими за нормалното функциониране на системата, поради липса на достатъчно обществени средства за предоставяне на здравни услуги.

Относно заявката на здравния министър Кирил Ананиев, че ще бъде разписан законово регламент кои дейности могат да се заплащат от пациентите болничните сдружения заявяват: „Липсата на подробно разписан регламент на доплащанията само внушава на пациентите недоверие в системата, което не е от полза за никого“.

Необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които имат допълнителен здравен пакет, възниква поради същите причини. Предоставянето на определени здравни услуги от страна на изпълнителите на медицинска помощ в голяма част от случаите изисква по-голям ресурс, отколкото здравноосигурителен фонд покрива, което от своя страна генерира въпросното финансово задължение, посочват болничните сдружения.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
както и боя над докторите е нужен за системата, но ни го забраниха .... уви!
1
 
5
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Някой крадец или мошеник да е признал, че е такъв?

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември