IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се регламент кои дейности могат да се заплащат от пациентите

Болници нерегламентирано изискват плащания от пациенти с доброволно здравно осигуряване, сигнализират от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане

16:47 | 10.12.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предвиждат се нормативни промени, регламентиращи кои дейности могат да се заплащат от пациентите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в коментар на твърдения от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане за неоснователни искания за плащане от страна на пациентите.

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване, сигнализира Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. От там изнасят данни за драстични нарушения, според които различни болници искат допълнителни средства от пациентите, които се ползват с техните услуги, предава БНР.

"Много сигнали с нарушения и дейности, които не трябва да се плащат от пациентите има", потвърди здравният министър Кирил Ананиев. Поел съм ангажимент да засиля контрола, ще изисквам много повече от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" /ИАМН/, подчерта министърът, цитиран от БТА.

Предстоящите законови мерки, с които ще се ограничат и регламентират тези дейности, ще бъдат добавени и в Наредбата за достъп до мединска помощ. 

Работим плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики, увери Кирил Ананиев.

„В отделните болници се е подходило по различен начин по отношение на дейностите, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, каза Ананиев и допълни, че дори и той се е изненадвал, когато е видял искане за плащане от пациент заради ползване на операционно легло и изрази недоумение как се извършва операция без операционно легло.

"Цялостната медицинска дейност е обект на контрол на ИАМН, но трябва да се повиши капацитета на агенцията, да има нови хора с опит и знания, както и съвест, която да оттговаря на морала на тази агенция", каза още министърът на здравеопазването.

Днес Кирил Ананиев откри ремонтирана Клиника по медицинска онкология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология /УСБАЛО/-София.

Преди години тази част на сградата беше производствена база на Националния център по трансфузионна хематология, но днес, с помощта на средства от Министерството на здравеопазването - 1,4 млн. лв., болницата има обновена клиника, отговаряща на всички европейски изисквания, каза министърът.

Предстои обновяването на Клиниката по нуклеарна медицина, в която ще има и високотехнологична техника, с която разполага само нашата болница, каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов. 

Просрочените дългове на болницата към август 2017 г. бяха 8 млн. лв., а към момента задълженията й са 1,8 млн. лв., посочи още министър Ананиев. По думите на д-р Константинов болницата ще завърши тази година без просрочени задължения.

През лечебното заведение всяка година преминават 13 хиляди болни, като само през реновираната клиника - по 700 на месец, каза проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още