IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациенти

Текстовете от наредбата за достъпа до медицинска помощ ще бъдат разгледани утре от кабинета

16:26 | 15.03.16 г. 5
Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациенти

Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Тези текстове, записани в проектопромените на Наредбата за достъпа до медицинска помощ, ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на кабинета. Ако бъдат одобрени, ще влязат в сила, след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник, съобщават от здравното министерство.

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. 

От ведомството посочват, че за първи път се ограничава до два месеца срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Здравно осигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК, чрез електронна идентификация. Пръстовият идентификатор влезе в одобреното снощи от Надзорния съвет на Касата решение за служебен рамков договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Твоето тълкуване не противоречи на моето.Ако ръководството на болницата прецени, че за качественото обслужване на пациента са необходими 2000 лева (а кацата без дъно дава само 1500 лева), в този случай болницата няма да има право да предложи на пациента да си доплати (т.е. на пациента се отказва правото да получи каквото му се полага срещу здравните вноски), а ще се налага пациентът да плаща 2000 лева за тази услуга (вместо само горницата от 500 лева).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
andy2000
преди 8 години
Не. Аз го разбирам така - Искаш в болница А, която за твоята операция иска 2000 лева. Да де, ама лимитът на НЗОК за услугата е 1500 лева. Тогава болница А въобще няма да работи с Касата по тази пътека. Може и да не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм всичко за здравеопазването - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1727659937512233
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
varbanov
преди 8 години
Здравната каса трябва да се забрани със закон!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Значи ако искам да се лекувам в болница, в която лечението струва повече, отколкото здравната каса плаща, ще се налага да си го плащам на 100% вместо болницата да ми иска само горницата над това, което здравната каса отпуска?Тоест, по този начин ще се даде възможност на болници със съмнително ниски цени (и качество) да точат здравната каса, а коректните болници, които предлагат качествено (и затова скъпо) обслужване, няма да могат да предлагат възможност на клиентите си за частично финансиране от здравната каса.В крайна сметка бедните ще са преeбани. Тези, които имат пари ще се лекуват в частните болници, независимо от това, че част от цената няма да се покрива от здравната каца без дъно.Който няма пари - ще трябва да се лекува в болници с ниско качество на услугите (и затова евтини: в рамките на финансирането от здравната каца).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още