Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър

Супермашината трябва да заработи до края на февруари 2021 г., проектът е за 18 млн. евро

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов се включи в символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи., каза Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата.

Още по темата

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Премиерът даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа, посочват от пресцентъра на кабинета.

Базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации, каза Борисов. И добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

„Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес“, посочи той. И изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 10 месеца
Поредния подарък на ЕС за България.
На път сме да изпреварим всичките си съседи, когато този проект се реализира.
1
 
2
 
3
преди 10 месеца
"Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона."

Газов хъб вече станАхме ... и с дигиталния се тая ... да се усвоят мангизите , па сетне - който откъдето е ...
1
 
5
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Дано да не го строят по магистралния метод, че ще остане с по-малко чипове от предвиденото. Едно за тебе две за мене и ще е с два пъти по-малко процесори от заложеното :)
5
 
2
 
1
преди 10 месеца
"Базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации, каза Борисов."
Разбирай следенето по пътищата и образованието как на Запад се мият по-по-най чинии.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май