IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще обърка преговорите по Споразумението за свободна търговия

Отпадането на визите за българи при пътуване в САЩ няма да стане бързо и лесно, смята Елена Поптодорова

10:36 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Елена Поптодорова,&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Елена Поптодорова, Bloomberg TV Bulgaria

Излизането на Великобритания от ЕС ще наруши преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

Тя се обяви за договарянето на Споразумението, но уточни, че ЕС трябва да отстоява своя интерес. „Глобалният интерес е да се сключи това споразумение, то ще доведе до ползи от двете страни“, заяви Поптодорова.

След Brexit отношенията на Великобритания със САЩ ще пострадат най-малко. Винаги там са развивани специални отношения – англосаксонска зона, която е много свързана, коментира Поптодорова. Тя не очаква рязка промяна на характера на отношенията, те ще бъдат преформатирани при отдалечаването на Великобритания от Евросъюза.

Вакуум няма, ще се наместят отношенията на Великобритания с останалите страни членки, заяви дипломатът.

За преговорите между САЩ и ЕС по обща безвизова програма тя коментира, че не бива да има свръхочаквания за двустранно решаване на този въпрос в петте държави в ЕС, които са във визовия списък на Съединените щати.

Работната група по визовия въпрос на ЕС – САЩ е най-добрият вариант към тотално решение на визовия въпрос на Евросъюза, смята тя. Елена Поптодорова каза още, че ако Европа въведе визи за американците, големият губещ ще е Старият континент, тъй като САЩ и Канада са най-силният пазар в света. 

Засега високият процент отказани визи за българи не ни дава шанс да влезем в процедура за отпадане на визите. Има субективен фактор в процедурата. В крайна сметка този въпрос трябва да бъде решен от Конгреса на САЩ, обясни тя.

„До момента няма нито един пример, който да предизвика опасения в САЩ, че българи могат да бъдат замесени в терористични акции. Настоятелно трябва да се продължава линията на аргументация, без да смятаме, че ще стане бързо и лесно“, каза Елена Поптодорова.

За предстоящите избори в САЩ бившият посланик коментира, че от страна на избирателите няма възторг, а притеснение. Според нея 15% от гласоподавателите ще определят изхода на изборите, като не е изключено това да стане в резултат на драматични събития, които да се случат преди вота през ноември.

Избирането на Тръмп вече не е само вероятност, а възможност. Анализатори смятат, че това би предизвикало по-силен земетръс от Brexit. Ще влизаме от земетръс в земетръс, допълни тя.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още