IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия: Споразумение за ТПТИ трудно ще се постигне през мандата на Обама

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом пък заяви, че ЕК се надява на точно обратното

14:33 | 14.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белгийският външен министър Дидие Рендерс изрази съмнение относно възможността ЕС и САЩ да завършат преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) до края на мандата на американския президент Барак Обама, съобщи електронната версия на в. Soir.

“Ще бъде необходим значителен напредък в следващия кръг преговори и предполагам, че ще бъде трудно да се постигне споразумение преди края на президентския мандат на Обама“, заяви министърът, цитиран от изданието.

Междувременно европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом от своя страна заяви, че Европейската комисия се надява на точно обратното – споразумение, докато стопанин на Белия дом е Обама.

Екологичната организация Greenpeace по-рано публикува в интернет документи за преговорите между Брюксел и Вашингтон. По-специално в тях става ясно, че американците настояват партньорите им да отслабят контрола на потенциално опасни продукти от САЩ, включително генетично модифицирани храни. 

Изтеклите материали разкриват и натиска, който САЩ оказват върху европейските партньори за финализиране на сделката преди януари 2017 г. 

Ръководителят на европейската делегация в преговорите Гарсия Берсеро нарече „категорично погрешни“ данните за преговорите по споразумението. Според него ЕС в частност никога не се е съгласявал с исканията на Вашингтон, които „задължават Европа да направи изменения в регулационния режим за генно модифицирани продукти“.

Коментирайки данните на Greenpeace, френският държавен секретар по външна търговия Матиас Фекл, от своя страна обясни, че след изтичането на информацията спирането на преговорите е „най-вероятният вариант“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още