IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Дебатът за промени в регламента за мярката „60/40“ е закъснял

Задължението за запазване на заетостта от работодатели да се отнася единствено до работници, за които е получена компенсация, искат от камарата

12:04 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Мярката 60/40 законодателно е регламентирана по начин, който съществено затруднява непосредствените цели, които си поставя, а именно – запазване на заетостта.

Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК) относно представените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти за промени в министерското постановление за мярката „60/40“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава онлайн. Ще бъдат обсъдени направени от бизнеса и синдикатите предложения за приемане на допълнителен пакет от икономически мерки. В дневния ред са включени и промени в правителственото постановление, добило популярност като схемата „60 на 40", както и актуализиране на добавката за нощен труд. 

Според БСК, при действащата законова уредба, дебатът по техническо изчистване на текстовете на Постанволението е остарял и до голяма степен е загубил своя смисъл.

„Понастоящем мярката „60/40“ остава единствената стартирала мярка, която трябваше да подпомогне работодатели (като намали разхода им) и работниците (като запази доходите им) в първите дни след кризата. За наше съжаление, месец след въвеждане на извънредното положение и противоепидемичните мерки до бизнеса все още не е достигнал никакъв финансов ресурс“, се казва в становището на БСК.

Припомняме, че още преди приемането на Закона за извънредното положение (ЗМДВИП), БСК възрази срещу задължението на работодателите да дължат пълния размер на възнаграждение на работници и служители, които не работят. Нормативното решение при работа на непълно време да се получава възнаграждение за пълно работно време намираме за неефективно и, освен всичко останало - като напълно лишено от всякаква икономическа логика и стимул за работодателя да се възползва от него, посочват от БСК.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отправи свои предложения за законодателни промени, чрез които да се намери разумен изход от създалата се ситуация, но предложенията не бяха обсъдени и възприети от народните представители.

На днешното заседание на НСТС БСК ще настоява за корекция в част от предложените за промяна текстове на постановлението. Сред важните забележки на БСК има и по отношение задължението за запазване на заетостта от страна на работодатели, възползвали се от мярката „60/40“. Според БСК това задължение следва да се отнася единствено до работници и служители, за които е получена компенсация.

„Няма никакви основания изкуствено да се ограничава възможността на работодателя за реорганизация на дейността си и възобновяване на нормален капацитет на работа чрез налагане на ограничения за прекратяване на трудовите правоотношения с работници, независимо от основанието, за които не е поискал и не е получил компенсации“, се казва в позицията на БСК.

Едно от исканията на синдикатите е увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 9 на 17 лева. Сред другите синдикални искания са допълнителен платен отпуск за родители и други групи работещи, както и мерки за самоосигуряващите се.

От КТ „Подкрепа“ настояват на всяко домакинство да бъде гарантиран минимален размер средства, с които да може да се изхранва по време на наложените ограничения, както и да има зелени товарни железопътни коридори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още