IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Отказът от АЕЦ Белене прави България напълно зависима от руския газ

Левицата ще поиска референдум „за“ или „против“ ядрената енергетика у нас

17:38 | 28.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
БСП: Отказът от АЕЦ Белене прави България напълно зависима от руския газ

С отказа от проекта за АЕЦ Белене България става напълно зависима от руския газ. Днешното решение на правителството е израз на преценката на премиера да угоди както на руската, така и на американската страна, заяви бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров.

Въпрос на време е да се разбере, че с това решение Борисов не е угодил нито на една от двете страни, защото не е ясно дали ще има газова централа на мястото на АЕЦ Белене. По всяка вероятност изчисленията ще покажат, че токът от нея ще бъде 6-7 пъти по-скъп от атомната централа, коментира Овчаров.

Той допълни, че за да бъдат направени всички нови изчисления, разрешителни и други за строителството на нов реактор на площадката в Козлодуй, ще минат поне 7-8 години, което значи, че по-бързо би се построила АЕЦ Белене, отколкото нов реактор в АЕЦ Козлодуй. По думите на Овчаров не се знае дали и кога готовият ядрен блок за АЕЦ Белене ще бъде монтиран в Козлодуй.

Разчетите за пазара за електроенергия в нашия регион показват, че той е дефицитен, така че е напълно икономически изгодно от всяка гледна точка да се строи атомна централа, посочиОвчаров.

На твърдението на Борисов, че АЕЦ Белене би била много скъпа Овчаров отговори с пример. Той обясни, че докато при нас, според първоначалния договор, 2000 мегавата биха стрували 4 милиарда евро, подобна атомна централа в САЩ би струвала 15 милиарда долара, а в съседна Турция 4000 мегавата, струват 20 милиарда долара.

Относно строителството на газова връзка с Турция Овчаров коментира, че тя не би била изгодна за България. Той се обоснова с това, че реверсивната връзка (да получаваме газ обратно и от Турция) означава, че Турция ще ни препродава руски газ, който е стигнал до там по транзитния газопровод през България.

Овчаров съобщи още, че Турция наскоро се е отказала от прилагането на нейна територия на третия енергиен либеразационен пакет, приет от ЕС, което означава че газът, постъпил в страната, ще се продава след това като неин собствен, тоест тя ще определя цената му.

Лидерът на левицата Сергей Станишев нарече днешното решение на правителството за прекратяване на проекта АЕЦ Белене "съвсем погрешно" и че ще има "висока цена" за страната. Станишев допълни, че при сегашното положение не е ясно кой ще поеме отговорността за прекратяване на проекта, след като в него са вложени над 1 милиард лева.

Лидерът на БСП заяви, че по всяка вероятност левицата ще поиска да бъде проведен референдум на тема „за“ и и „против“ ядрената енергетика у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Може и да са прави но ако се направят всички междусистемни връзки и Турция продължи независимата си енергийна политика до няколко години няма да бъдем 100% зависими от руския газ а точно 0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikeca
преди 12 години
Ами вината е на вас *** мръсни и на оня плешив предател дето се прави на *** и на който дядото ни докара две национални катастрофи, а и на всички, срам е да ги определя, които гласуват за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Как кой ще носи отговорност за прекратяването и за вложените 1-2 милиарда - разбира се че псевдосоциалистите от БСП са виновни. Няма спор по тая тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още