IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще използва запасите в "Чирен" през тази зима

Черпенето на газ от хранилището е нормално за сезона, коментират от компанията

18:51 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Булгаргаз" ще използва запасите в "Чирен" през тази зима

"Булгаргаз" ще използва голяма част от запасите в газохранилището в "Чирен" през тази зима, съобщава БНР. Според изчисленията за първите три месеца на годината страната има нужда от общо 924 млн. куб. метра, от които по-голямата част ще дойде от „Газпромтранспорт”.

Минимално количество се очаква от местен добив, а 240 млн. куб. метра – ще бъдат изтеглени от „Чирен”.

"Ежегодно през ноември започва добивният период от хранилището с цел осигуряване на количества, покриващи сезонното увеличение на потреблението в зимния период", посочват обаче от "Булгаргаз", цитирани от БТА.

Предвид на лимитирания обем на хранилището, добивът на газ през този период осигурява и освобождаване на капацитет за съхранение през следващия нагнетателен период, обясняват още от държавното дружество.

"Булгаргаз" извършва и авансови плащания към "Газпромекспорт", за да си осигури необходимите количества синьо гориво и изпълнява задълженията си като обществен доставчик към доставчиците на природен газ. Количествата, които компанията получава по договор с "Газпромекспорт", са в съответствие с договора за доставка на газ, допълват от компанията.

На 16 и на 22 декември дружеството предвижда да извърши авансово плащане на два транша по 19 млн. долара към "Газпромекспорт" за доставките на природен газ за декември.

Припомняме, че по-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че доставките на газ за България са сигурни, а черпенето на газ от "Чирен" е нормално за сезона.

Припомняме, че обемът на газохранилището е около 550 млн. куб. метра, като само през лятото на 2014 г. в него бяха нагнетени 250 млн. куб. метра. През лятото заради заплахата за криза на газовите доставки от Русия през Украйна заявките бяха, че гранилището ще бъде само нагнетявано, без да бъде теглено от запасите, за да бъдем осигурени в случай на спиране на потока.

В същото време обаче Русия, ЕС и Украйна успяха да постигнат споразумение за зимните доствки до края на март 2015 г. 

Максималният дневен добив от хранилището е около 4 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още