IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак се стреми към връщане на позициите си на руския пазар

За целта компанията е подала искане за патентоване отново на няколко свои марки цигари на руския пазар

13:19 | 05.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Булгартабак се стреми към връщане на позициите си на руския пазар

Българската компания Булгартабак се стреми към връщане на позициите си на руския пазар, става ясно от публикация в руското издание "РБК daily". 

Булгартабак, чийто собственик вече е една от структурите на руската Внешторгбанк (ВТБ), изгуби през последните години в Русия правната защита на търговските марки „Родопи“, „Стюардеса“ и „ВТ“, пише руската медия.

Уточнява се, че през август 2011 година австрийската компания BT Invest GmbH, която е 100% дъщерна на компанията ВТБ Капитал, спечели търга за приватизация на Булгартабак. BT Invest GmbH купи около 80% от акциите на производителя на цигари за 100 милиона евро.

Сега новият собственик на Булгартабак възнамерява да възстанови изгубените позиции на дружеството на руския пазар. Затова компанията е решила да си върне правната защита на своите брандове и е внесла искане за това в руското патентно ведомство.

В края на 2011 г. и началото на 2012 г. руското патентно ведомство на Русия прекрати правната защита на търговските марки „Стюардеса“, „ВТ“ и „Родопи“ след внесено искане на руска компания „СаШиКо“ от Омск, която се занимава с реализация на тютюневи изделия, без обаче да има собствено производство.

„СаШиКо“ е внесла и искане марките „Родопи“ и „ВТ“ да бъдат регистрирани на нейно име, но до момента не е получила правата върху тях.

Компанията „Булгартабак“ сега е подала заявка за пререгистрация на търговските марки "Опал", "Ту-34", "Стюардеса", "ВТ" и "Родопи", уточнява "РБК daily".

Руското издание цитира ръководителя на „ВТБ Капитал“ Атанас Бостанджиев, който заявява намерения „за възстановяване на позициите на Булгартабак като водещ регионален играч на пазара на цигари“. „Търговските марки на Булгартабак имат отлична репутация на пазара и руският потребител ги познава много добре“, казва той.

Изданието припомня, че през 80-те години на ХХ век Съветският съюз е бил най-големият пазар за Булгартабак. Обемът на доставки на Булгартабак през онези години е достигал 60-70 милиарда къса, което е било три пъти повече от пазара в България.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ха-ха... Та там пакет Кемъл е 90 стотинки, а кутия Давидоф е малко над 2 лева. Кой ще си даде парите за пършивите скъпи цигари на нашите партийни ***. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още