IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България дарява на Бутан 172 500 дози от ваксината на AstraZeneca

Решението за дарението бе взето, за да се избегне унищожаването на препарати с изтичащ срок на годност

20:57 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Флакони с ваксината на британския производител. <em>Снимка: Министерство на здравеопазването&nbsp;</em></p>

Флакони с ваксината на британския производител. Снимка: Министерство на здравеопазването 

България ще прати в четвъртък дарението от 172 500 ваксини с производител AstraZeneca на кралство Бутан. Дозите ще бъдат транспортирани от „Бул Био – НЦЗПБ“ до летище София в четвъртък, след като още на 14 юли Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България, Кралство Бутан и AstraZeneca и проект на двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България и Кралство Бутан.

В утрешния ден брифинг за медиите по темата ще даде изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Решението за дарението бе взето, за да се избегне унищожаването на препарати с изтичащ срок на годност. Към ваксината на британския производител има по-слаб интерес, но за сметка на това – високи налични количества.

„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза през тази седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Кирилов и добави, че близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн. Той призна, че България е на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението. Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още