IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 36-та в света в индекс за равенство на половете

Средно по света жените разполагат с три четвърти от законните права на мъжете, като само в 10 държави равноправието е 100%, констатира Световната банка

13:22 | 25.02.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Melissa Bunni Elian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Melissa Bunni Elian/Bloomberg

България е на 36-то място в света според индекса на Световната банка за равенство на половете „Жените, бизнесът и законът“ (Women, business and the law) за 2021 г. Индексът обхваща 190 икономики по целия свят.

Страната ни получава обща оценка 90,6 точки от 100 възможни по показателите, които включват мобилност, работа, заплащане, брак, родителство, предприемачество, собственост и пенсии.

Най-ниска оценка получава България по показателя пенсии, където са отчетени и най-големите неравенства. Страната ни получава 25 точки по този показател основно заради различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените. По другите показатели страната ни получава максимална оценка, тъй като няма ограничения за пътувания, започване на работа, вкл. и в рискови и опасни индустрии, за притежаване на собственост от жени и т.н.

От съседните ни страни на Балканите най-добър резултат в индекса постига Гърция – 14-то място с 97,5 точки. Преди нас се класират също Хърватия, Сърбия, Косово и Албания.

Лидер в класацията от Централна и Източна Европа е Латвия, която получава максимална оценка от 100 точки и се нарежда наравно с държави като Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Португалия и Швеция, които оформят първата десетка в индекса.

Румъния е непосредствено след България в класацията. Назад в индекса са и държави като Швейцария, Сингапур, Аржентина, Русия и др.

Най-ниска оценка за равенството между половете получава Западният бряг и ивицата Газа – 26,3 точки. Преди това са Йемен с 26,9 точки, Кувейт с 28,8 точки, Судан с 29,4 точки, Катар също с 29,4 точки, Иран с 31,3 точки, Оман с 35,6 точки.

Пандемията и произтичащата от нея икономическа криза влияе различно на мъжете и жените, посочват от Световната банка. Повече жени са заети в здравния и образователния сектор, неплатените грижи и домашната работа, което ги прави по-податливи на последиците от пандемията. На много места жените печелят все още по-малко от мъжете за еднакъв труд, носят по-голяма тежест за грижите за децата и са изложени от по-голям риск от насилие в домовете си.

Средно по света жените разполагат с три четвърти от законните права на мъжете, като само в 10 държави равноправието е 100%. В тези държави от тази година влиза и Ирландия, след като правителството реформира родителския отпуск. Следният глобален резултат е 76,1, но се подобрява леко спрямо 2019 г., когато е бил 75,5 точки.

Световната банка отчита, че 27 държави са провели реформи, насочени към равенство на възможностите по седем от осемте показателя, по които страните се оценяват. Усилията в повечето от страните обаче не са достатъчни. Днес по-малко от половината икономики в световен мащаб (90) изискват еднакво възнаграждение за труд с еднаква стойност. В 88 икономики законите ограничават работните места и часовете, които жените могат да работят. Това засяга общо 2,6 млрд. жени и води до професионална сегрегация. В резултат жените са свръхпредставени на работни места, засегнати повече от блокадите заради Covid-19, като образование, търговия, туризъм, хотелиерство, битови услуги, както и в здравеопазването, който пък е секторът, изложен на най-голям риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
мечката , Господ затуй е сътворил жената ... за да продължава рода . е кат се "изравнят" половете , съвсем ше го забелим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 3 години
'а ако бяха равни мъжете и жените'Мечков,Мъжете и жените никога няма да са равни.Както няма да сме аз и ти - някои са по-високи/ниски, някои са по дебели/слаби, някои са по-умни/прости, по-работливи/мързеливи и т.н.Вземи двама човека независимо от пол/раса/религия и т.н. - равни няма!НО има такива с равни права!И смея да твърдя, че в БГ правата са гарантирани.@КОЙто се чувства засегнат - може по всяко време подаде жалба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Та ако бяха равни мъжете и жените щеше ли да има нужда от такива статистики и от Закони гарантиращи равнопоставеност между половете?---еми то няма нужда от такива статистики и закони от доста време... ама нали едни лезбоси по едно нпо-та требва да ядът грантове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Говорим за равенство, какво общо имат домашното насилие и сексуалният тормоз или намекваш, че жените нямат правото да ги упражняват? И трите неща, които си изброил са незаконни, това няма общо с равенството между половете. "В човешките култури се развил своеобразен колективен "мъжки комплекс", който създал страха на мъжете да не бъдат засенчени интелектуално от физически по-слабите жени"Тия глупости, от де ги измисляш? Аз съм имал шефове жени, не съм имал проблем с това, че са жени. И между другото в повечето държави от Източна Европа, неравенството е доста по-малко от западните такива, защото тук повечето жени са свикнали да работят, а не да са "домакини". Тия дето искат жените им да стоят само вкъщи и да не ходят на работа, обикновено имат ментални проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
Mechkata
преди 3 години
- бременност - Доста служителки, работнички биват тормозени от работодателя си когато забременеят. Биват карани да подписват нови ТД с минимално работно време и заплащане. Други още с постъпването си на работа са задължени да подпишат декларация в която гарантират, че няма да родят в следващите еди колко си години...- сексуален тормоз - - домашно насилие - Та ако бяха равни мъжете и жените щеше ли да има нужда от такива статистики и от Закони гарантиращи равнопоставеност между половете?В човешките култури се развил своеобразен колективен "мъжки комплекс", който създал страха на мъжете да не бъдат засенчени интелектуално от физически по-слабите жени. За мъжката психика поставянето в пораженческа позиция създава дълбок невротичен дискомфорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 3 години
В БГ жените ни се качиха на главата, трябва над 100 точки да ни дадат!От какво точно е ощетена една жена или едно момиче тук?..Поне едно да посочат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ми то хубаво, но бабите не гледат внуци, а тъпотии по тАлавизора....Ко е следва, че ранното им пенсиониране е безпредметно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"Страната ни получава 25 точки по този показател основно заради различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените."Според данни на НОИ, мъжете у нас, живеят с 6г. по-малко. И въпреки това, жените в момента все още се пенсионират по-рано от мъжете и това до 2037г., когато ще се изравни. На мен ми се струва, че мъжете са ощетени от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ква ли е следващата стъпка... всички да сме на един ръст и кила ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още