IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Кипър искат обща политика за справяне с предизвикателствата пред ЕС

Президентите на двете страни изразяват допирни точки за енергетиката, миграцията и политиките за стимулиране на икономическия растеж в ЕС

16:17 | 27.11.17 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">Президентът </span>Румен Радев бе посрещнат на официална церемония от кипърския държавен глава Никос Анастасиадис. <em><span lang="bg-BG">С</span>нимка:&nbsp;<span lang="bg-BG">БТА</span></em></p>

Президентът Румен Радев бе посрещнат на официална церемония от кипърския държавен глава Никос Анастасиадис. Снимка: БТА

Двустранните отношения, регионалните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани, предизвикателствата пред Европейския съюз (ЕС) и предстоящото председателство на България бяха основните акценти в проведените днес в Никозия разговори между президентите на България и Кипър Румен Радев и Никос Анастасиадис, предава БНР. Българският държавен глава е на официално посещение в страната по покана на кипърския си колега.

Отношенията между България и Кипър са на отлично ниво и днешната среща дава възможност за задълбочаване на сътрудничеството в редица сектори като енергетика, търговия, образование, култура, подчерта в изявлението си след официалните разговори Никос Анастасиадис.

Кипърският президент изрази пълната подкрепа на неговата страна за европейското председателство на България.

Кипър подкрепя политиката на България по отношение на Западните Балкани като един от приоритетите на европейското председателство и вижда членството на страните от региона като възможност за разширяване на регионалното сътрудничество, посочи Никос Анастасиадис. Той изрази задоволство от едно бъдещо членство на Сърбия и Черна гора в ЕС.

Кипър и България споделят обща позиция и по важни европейски теми от взаимен интерес като насърчаване на конкурентоспособността и утвърждаването на кохезията като ключов фактор за развитие на блока, отбеляза българският президент Румен Радев. Той изтъкна, че България има решаваща роля в Югоизточна Европа и заедно с предприетите от Кипър инициативи в Източното Средиземноморие двете страни могат да играят важна роля за мира, стабилността и сигурността.

Двамата президенти се обявиха и за обща европейска политика за справяне с предизвикателствата пред ЕС като Brexit, имигрантската вълна и икономическата криза. Двете държави ще продължат редовните си политически срещи и диалог за координация на общите си действия рамките на съюза, договориха се днес Румен Радев и Никос Анастасиадис. Българският президент отправи покана към кипърския държавен глава да посети България по време на нейното европейско председателство.

Българският президент призова за нови мерки в подкрепа на бизнеса, които да насърчат двустранния икономически обмен, който през 2015 г. достига 200 млн. лева., допълват от пресслужбата на държавния глава.

По време на посещението на президента в Кипър между двете страни бяха подписани Меморандум за сътрудничество в областта на корабоплаването и тригодишна Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2018-2021 г. от заместник-министъра на външните работи на България Емилия Кралева и министъра на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Никос Кугиялис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още