IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да загуби около 20 хил. туристи заради фалита на руски оператори

Фалитите на руските туроператори ще продължат, коментира Румен Драганов

14:25 | 07.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският туризъм може да претърпи сериозен удар вследствие на фалитите на руските туроператорски компании. 

"Очаква се да изгубим между 15 и 20 хил. туристи заради фалита на руските туроператори", заяви председателят на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков пред Investor.bg.

В това число се включват и туристите, които идват да ползват своите жилища тук, защото те няма да могат да ползват полети на организирани от съответните туроператори полети, уточнява той.

По думите му обаче до края на сезона ще бъде осигурен комфорта за руските туристи, което от своя страна подобрява положителния имидж на страната на руския пазар.

"Рискът за българския туризъм се състои в това, че ще има неплатени сметки в хотелите от туристите", заяви от своя страна директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за Investor.bg. Той се опасява, че фалитите на руските туроператори ще продължат.

„Такива фалити понижават доверието към туроператорите и хората започват да си правят сами резервации през интернет“, твърди пък управителят на една от големите български фирми, работещи на руския пазар, Галин Георгиев, цитиран от БНР.

Припомняме, че в неделя бившият зам.-министър на икономиката Бранимир Ботев каза, че три от големите туроператорски фирми са поели ангажимента да осигурят престоя на туристите в българските хотели, докато въпросът не бъде решен, независимо че шансът да получат парите си е минимален.

По-рано днес пък стана ясно, че Московската прокуратура е започнала разследване за измами на фалирали руски турооператори, като един от тях - „Лабиринт”, бе обвинен в присвояване на 100 млн. рубли. Пет наказателни дела са образувани срещу фалиралите през последните седмици руски туристически компании Лабиринт, Windrose World, ИдеалТур, Нева и ЕкспоТур.

В рамките на 30 дни фалираха руските туроператори "Нева", "Роза на ветровете", "Експо-тур", "Лабиринт", "ИнтерЕър". Появиха се и спекулации и за евентуално спиране на дейността на друг руски туроператор - "Еърчартър". Най-много са потърпевшите от фалита на компанията „Лабиринт”, която е изпратила в чужбина близо 65 000 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
ЕС и САЩ са виновни и евреите разбирасе!!! А ние като техни слуги сега носим последствията. А дорбия Путин ще ги напляска сега с наказателни дела.Айде бе, матрозовци, това са руски туроператори. Що не ги браните и не сте измислили как САЩ са им виновни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още