IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България обвинява шестима в предполагаем шпионаж за Русия*

Предполагаемата шпионска група включва бивш високопоставен офицер от военното разузнаване, съпругата му и група държавни служители

16:52 | 19.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българските прокурори обвиниха шестима души и ги задържаха за предполагаемо предаване на технологични и военни тайни на дипломат от руското посолство в София.

Предполагаемата шпионска задруга включва бивш високопоставен офицер от военното разузнаване, съпругата му и група държавни служители, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор на страната в София.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от военно разузнаване, когото от прокуратурата наричат условно „Резидент“. Той е завършил образование в България и чужбина, учил и в ГРУ в Москва. Бил е преподавател по дисциплини, свързани с военно разузнаване. Основната му задача била да изгради нелегална агентурна мрежа като за целта вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС.

Съпругата на офицера е действала като посредник за групата, като е доставяла събраните документи на руския дипломат, каза Милева. Тя има българско и руско гражданство, ползвала се с доверието на руските дипломати. Тя е играла ролята на връзка със служител на посолството на Руската федерация като е предавала информация там, твърдят от прокуратурата. 

Милева отказа да даде повече подробности, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Шестимата души, някои от които работят за българското военно разузнаване, могат да бъдат осъдени на до между 10 години затвор и доживотна присъда, каза Милева.

На пресконференцията бяха показани записи, събирани със специални разузнавателни средства, които обаче според прокуратурата не са класифицирани. Показани бяха видеокадри от служебни помещения, снимки на информация, събирана от обвиняемите като бяха пуснати и записи на телефонни разговори и разговори между участниците с лошо качество.

България, която има тесни исторически и културни връзки с Русия, изгони няколко руски дипломати за шпионаж през последните две години. Член на НАТО от 2004 г., страната закупи осем американски бойни самолета през 2019 г. като част от плана си за модернизиране на военното оборудване, голяма част от което е от съветската епоха.

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна. Това написаха на страницата си във Facebook от посолството на Руската Федерация у нас.

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", допълват още от посолството.

* Допълнена с позицията на  посолството на Руската Федерация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Дан'са тия от статията викаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
ватата ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧИ?това импето това дядя вованещо НЕ Е наред а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още