Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българските болници изостават с иновациите

Едва 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури, а 9% прилагат иновативни технологии, отчита независимо проучване на IQVIA

Българските болници изостават с иновациите

Снимка: Pixabay

Нивото на иновации в болниците в България остава на много ниско ниво. Едва 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури и отговарят на най-високите стандарти. А делът на иновативните технологии в лечебните заведения също остава нисък – едва 9 на сто. Това са някои от основните изводи от проучването на независимата анализаторска компания IQVIA, на базата на която беше съставена и класацията "Най-добрите болници".

Проучването представлява оценка на здравните услуги в болничния сектор и е първо по рода си за България. Общият брой участници – 2185, го прави представително за страната и откроява важни тенденции за структуроопределящите болнични заведения. 

Рейтингът "Най-добрите болници" класира най-добре представящите се лечебни заведения в България и е организизиран от Българската болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group. В хода на проучването, изготвено от IQVIA, беше проведено национално допитване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването оценява лечебните заведения по редица критерии - технология, специализация, персонал и качество на услугите. 

Още по темата

Резултатите от допитването и методиката, която е използвана, за класацията „Най-добрите болници“, бяха обявени на специално събитие днес от д-р Иван Георгиев, управител на IQVIA.

Като цяло информираността на пациентите относно техните права и задължения за болничното лечение е незадоволителна, показва анализът на данните. Няма съществени различия между информираността на пациентите в държавните и частните болници, включително и за страничните ефекти на лекарствата. 44% от пациентите не са получавали никога, или пък само понякога, ясни разяснения, свързани с провежданото им лечение в боолница. 29 на сто от пациентите винаги получават необходимото обяснение, като това се случва по-често в частните болници – 31 на сто, отколкото в държавните – 27 на сто.

По отношение на информацията за новите медикаменти ситуацията е сходна - 47% от пациентите получават понякога или изобщо не получават информация за тях. 

Пациентите в малките градове получават повече допълнителни грижи за ежедневни дейности, отколкото в столицата. В частните болници се осигуряват повече грижи и внимание от специалистите в сравнение с държавните заведения.

Основният критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. На следващо място са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.

Други изводи от допитването показват, че 55% от пациентите се нуждаят от обезболяващи, но при по-малко от половината болката е контролирана добре. 

Само в 36% от болниците специалистите участват в международни симпозиуми.  

Според данните 63% от болничните заведения нямат максимално ниво на компетентност. А 40% нямат акредитация към Министерството на здравеопазването или друга институция. 

Класацията е изработена от IQVIA на база многокомпонентен индекс за оценка. Индексът е изграден въз основа на международна методология с цел бъдещо проследяване на динамиката на отделните болнични заведения относно предоставяните здравни услуги.

Индексът е въз основа на четири основни стълба - проучване сред пациенти на болничните заведения, сред лекари, сред мениджмънта на болници и анализ на обективни критерии на болниците (ниво на акредитация, брой хабилитирани специалисти, брой операции и др.).

Проучването обхваща всички структуроопределящи лечебни заведения в страната.

Индексът разпределя класацията на регионален и национален принцип. Регионалната класация се районира на териториален принцип (6 + 1 района в страната – съответно Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен, Югоизточен и София). Категориите в Националната класация се разделят по национален и регионален принцип, както и по специалности.

Обхванатите медицински специалности са: ортопедия, кардиология, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия.

гледано: 3819   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
vajvaj до: Shadow1
преди 3 години
Само два пъти повече? Около 4 е вярната цифра. И си мисля, че не само ГЕРБ ги е страх да пипат там, всички умират от щубе, щото истината е, че който пипне там, тутакси ще падне от власт. Омагьосан кръг...
2
 
11
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Тази статия изглежда малко смешна на фона неизплатени с месеци заплати на персонала на някои болници. Като за начало мисля че имаме малко в повече болници, да кажем 2 пъти повече. После ГЕРБ ги е страх да реформират здравната система. И в крайна сметка статията ни казва че нямаме ламборджинита, а ние асфалта не сме сложили още.

Още от Икономика и политика
Д. Лорер: Има обявени намерения за нови технологични инвестиции за над 300 млн. лв.