IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центърът за градска мобилност в София ще вземе 81 млн. лв. кредит от ББР

Заемът ще отиде за разплащане на стари дългове на дружеството

15:28 | 25.06.15 г.
Центърът за градска мобилност в София ще вземе 81 млн. лв. кредит от ББР

Центърът за градска мобилност в София ще изтегли 81 млн. лева заем от Българската банка за развитие (ББР), реши днес Столичният общински съвет, съобщава БТА.

Парите ще отидат за погасяване на стари дългове на дружеството, обясни зам.-кметът на столицата по транспорта Любомир Христов.

Заемът ще е за период от 9 години, с гратисен период от 12 месеца и лихва 5 на сто. Не се предвижда да се начисляват такси за обслужване на кредита.

Целта по думите на зам.-кмета е да се нормализират финансовите потоци в рамките на системата на градския транспорт и да се извършват равномерни планирани плащания към транспортните оператори.

Христов отбелязва, че през последната година и половина Центърът за градска мобилност е стабилизирал плащанията си към всички оператори и е спрял натрупването на задължения, което дава основание за отпускане на заема без допълнителни гаранции и обезпечения от страна на общината. „Всичко това доказва, че компанията е в добро финансово състояние и може да обслужва нормално задълженията си“, посочва Христов.

Дълговете на Центъра за градска мобилност само към транспортните оператори са над 80 млн. лева.

Обществената поръчка за заема беше обявена през миналата година. След приключването на процедурата беше избрана ББР, но кредитът трябваше да бъде одобрен и от общинския съвет.

Общинският съвет реши също така Центърът за градска мобилност да доказва и защитава пред местния парламент в София разходите за дейността си.

Одобрено беше и предложението на зам.-кмета Христов шест линии на градския транспорт (30, 42, 54, 68, 84, 90) да бъдат обслужвани от "Столичен автотранспорт" ЕАД след изтичането на договора на общината с превозвача "Карат С" през ноември.

Общинският съвет одобри и доставката на 28 трамваи втора употреба от Швейцария по проекта "Модернизирани трамваи за град София", съфинансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още