IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧБТР би участвала в „Южен поток“, но след решаването на проблемите му

Институцията продължава да подкрепя икономическите приоритети на България, посочи ръководителят й Андрей Кондаков

12:07 | 20.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЧБТР би участвала в „Южен поток“, но след решаването на проблемите му

Черноморската банка за възстановяване и развитие ще участва с удоволствие в проекта „Южен поток“, стига обаче да бъдат разрешени всички проблеми между участниците в проекта. Такова мнение изрази ръководителят на институцията Андрей Кондаков днес.

Кодаков е в България по случай 16-тата годишна среща на Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). Форумът се провежда в София съвместно от българското правителството и ЧБТР. Целта му е да се насърчат възможностите за инвестиции в региона, важна част от който е България, и да се създадат устойчиви контакти между фирмите.

Въпросът с „Южен поток“ бе коментиран и от вицепремиера Даниела Бобева, която е управител на ЧБТР за България. Тя посочи, че не е наясно дали страната ни ще трябва да плаща неустойки при евентуално спиране на проекта.

„Не съм наясно какви неустойки ще бъдат платени. Не знам дали ще има някакви неустойки. Министър Драгомир Стойнев може да внесе повече яснота“, отговори Бобева на въпроса какви неустойки ще плати България, ако проектът „Южен поток“ бъде замразен окончателно. „Колкото повече презгранични проекти в региона има, толкова по-стабилен ще бъде той.“

Към момента общият размер на на инвестициите на ЧБТР в България възлиза на 269 млн. евро, разпределени в 30 проекта от сектори за развитие на малките и средни предприятия, енергетика и финанси. Институцията и занапред ще продължи да подкрепя икономическите приоритети на България и да отговаря на нуждите на бизнеса в страната, заяви Кондаков днес.

Днес ЧБТР подписа споразумение за техническа помощ с Българската банка за развитие за споделяне на знания и добри практики в областта на търговското финансиране. Програмата за техническа помощ включва тренинги, семинари, преки консултации със служители, специализиращи в търговското финансиране.

„Другата седмица в сряда ще бъде прието споразумението за т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия“, разкри  Даниела Бобева.

Тя припомни успешните инвестиции на ЧБТР в ТЕЦ Марица-Изток и проектът за оздравяване и преструктуриране на КЦМ Пловдив в период на спад на цените на международните пазари.


Задълбочаването на сътрудничеството между националните банки за развитие, частния сектор и ЧБТР по линия генериране на съвместни проекти за финансиране и при тяхното изпълнение чрез прилагането на подходящи форми за споделяне на риска също е сред основните цели на събитието.

Оперативно-стратегическите цели на ЧБТР за 2011-2014 г. са увеличаване на дела на проектите в публичния сектор и публично-частните партньорства в портфейла на банката до 25%, осъществяване на секторна диверсификация и нови финансови инструменти. Сред целите попада и увеличаването на мобилизацията на ресурси и съфинансирането с партньорски международни финансови институции.

През 2013 г. размерът на активния портфейл на банката възлиза на 1,24 млрд. евро, като средствата са разпредели в 123 операции. Одобрените проекти от управителния съвет за миналата година са за 267 млн. евро, а банката реализира нетна печалба за девета поредна година.

Към май 2014 г. 21% от активния портфейл на банката се пада на Турция. На второ място е Румъния с 16%, по са 10% за Армения и България.

„Портфейлът е много динамичен. ЧБТР работи на принципа на търсенето, т.е. ако има хубави проекти, банката ги финансира“, каза Бобева. Тя призова за облекчаване на процедурите, по-малко администрация и по-голяма гъвкавост в региона с оглед на посткризисната ситуация.

След първоначалния си инвестиционен рейтинг от Moody‘s през 2004 г. оценката на ЧБТР е била повишена три пъти и в момента притежава дългосрочен рейтинг А2. Банката също така получава дългосрочен рейтинг А- от Standard & Poor’s.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция, учредена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още