IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Наши партньори по "Южен поток" са под натиск

ЕК зае твърда позиция по експлоатацията на руските трансгранични проекти, смята руският енергиен министър

12:29 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Александър Новак. Снимка: ЕК

"Някои от партньорите ни по „Южен поток“ са под натиск", заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от руската информационна агенция „Интерфакс“. Новак присъства на откриването на Световният петролен конгрес в Москва.

„Европейската комисия зае твърда позиция по експлоатацията на трансграничните инфраструктурни проекти с руско участие – газопроводите OPAL (продължението на „Северен поток“ от Германия към Централна и Западна Европа – бел. ред), „Южен поток“, „Ямал – Европа“. Днес на някои наши партньори по проекта „Южен поток“ се оказва натиск“, обясни още руският енергиен министър.

Той коментира също и конкретно ситуацията в България, посочвайки заплахата, която е получила страната ни, че могат да бъдат спрени средствата по европейските фондове. „При това положение никакви конструктивни решения, защитаващи интересите на инвеститорите и потребителите, не се предлагат“, заяви още руският енергиен министър.

Припомняме, че Европейската комисия води две процедури срещу България, свързани с проекта за изграждане на газопровода „Южен поток“.

Едната е наказателна и се отнася до начина, по който беше избран изпълнителят на проекта на българска територия. До 4 юли българското правителство трябва да отговори на съмненията на Брюксел, свързани с търговете. Процедурата е ускорена - обикновено страните имат тримесечен срок за отговор, но на София в този случай е даден само един месец. С първата фаза от наказателната процедура ЕК иска да се увери, че търговете за проекта са проведени прозрачно, недискриминационно и с равен достъп за всички. 

Заради това искане преди седмица премиерът Пламен Орешарски прекрати дейностите по изпълнение на проекта, докато не бъдат уточнени неяснотите. 

Другата процедура е т.нар. „пилотна“ и с нея ЕК поиска уточнение относно готвена законодателна промяна, въвеждаща термина „морски газопровод“ в българското законодателство. Целта на този тип процедура е да се изясни даден казус, но много често след стартирането ѝ се стига и до започване на наказателна процедура срещу страната членка. 

Развитието на темата за "Южен поток" може да следите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още