IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Неустойките за "Южен поток" са търговска тайна

Няма връзка между посещението на тримата американски сенатори у нас и спирането на проекта, категоричен беше премиерът

11:05 | 13.06.14 г. 12
Орешарски: Неустойките за "Южен поток" са търговска тайна

Съобразявайки се с търговската тайна, премиерът Пламен Орешарски отказа да съобщи какви са параметрите в договора за изпълнение на "Южен поток" и какви неустойки са предвидени, ако проектът бъде прекратен.

„Договор за изпълнение (на „Южен поток” – бел ред.) има, но е между търговски страни и без съгласието на участниците нямам право да съобщавам условията”, обясни премиерът пред народните представители по време на изслушването за реализацията на газопровода. Орешарски допълни обаче, че за реализацията на проекта са предвидени допълнителни процедури, които вече са спрени.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура за начина, по който е проведен търгът по избор на изпълнител у нас. Опасенията на Брюксел са, че при процедурата не са спазени очакваните принципи за прозрачност, липса на дискриминационни условия и равен достъп на всички.

От ГЕРБ репликираха след края на своеобразния блиц контрол, че "Южен поток" е обект от национално значение и премиерът не може да се позовава на търговска тайна за сключените договори. След изграждането газопроводът ще бъде изключителна държавна собственост, заяви депутатът Лиляна Павлова. 

Пред депутатите премиерът обясни, че основанието за спирането на действията по проекта е полученото в началото на този месец официално писмо от Европейската комисия, в което се изказват опасения и съмнения за нарушение на правото на Европейския съюз по проекта „Южен поток”.

На базата на това писмо Орешарски е наредил спирането на всички действия, свързани със старта на проекта, докато тече комуникацията по темата.

Пламен Орешарски отказа да коментира критиките на Еврокомисията, защото в момента текат анализи в правните отдели на Министерството на икономиката и енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Освен това текат и консултации със съответната дирекция в Европейската комисия, допълни още премиерът. Според него обаче всички правителства досега са спазвали законодателството при действията си по реализацията на проекта.

В писмото от ЕК е критикувана процедурата за определяне на „Южен поток България” като проектна компания, отговаряща за реализацията на проекта у нас и собственик на газопровода, компетентността на правителството да подпише споразумението за „Южен поток”, както и възложените от „Южен поток България” обществени поръчки, припомни Орешарски.

Той допълни още, че решенията по тези критики са били взимани и от трите последни правителства. „Има сключвани договори от 2008 година насам за различни етапи от изпълнението на проекта. Включително и в този мандат на правителството”, обясни още премиерът.

Пламен Орешарски беше категоричен, че няма връзка между посещението на тримата американски сенатори, водени от Джон Маккейн, и изявленията за спирането на „Южен поток”. Премиерът уточни, че по време на разговорите са били обсъдени широк кръг от теми, сред които и енергийната сигурност на Европа, региона и България.

Обсъдени са били доставките по Южния газов коридор и „Южен поток”, затова и премиерът е уведомил за развитието на проекта у нас, допълни още Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Чудно ми е от чие име е подписан този договор тогава? Как може да говорим за "прозрачност" на всяка втора дума, а такава изобщо да няма? За такива договори НЕ трябва да съществува понятие като "търговска тайна". Това засяга всички данъкоплатци, защото тте го плащат и имат право, ако не и задължение, да са информирани за всички важни договори подписани от ТЯХНО ИМЕ. Бърза промяна в законите и да се приеме смъртна присъда за предаване на държавния интерес и измяна. Да не говорим, че е намесен и на ЕС интереса. И ДА НЕ СА ПОСМЯЛИ ДА НАКАЗВАТ БТЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ЕК! С КАКВО СА ВИНОВНИ ТЕ, ЧЕ НЯКВИ БАЛЪЦИ СА ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР С ТАЙНИ КЛАУЗИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 2
toto
преди 9 години
С това изказване Орешарски е директно за съд за държавна измяна!Не говорим вече за оставка!И ако следващите не го направят веднага, значи са същите като него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 28
dakl
преди 9 години
Разликата между руските и американските " мекерета" е единствено в цената.Американските такива ни осигуряват гарантирано двойно по -голяма цена на природния газ и нестабилност в доставките, всичко друго останало може да се зачисли като жертва на приятелкия "огън" Друго нищо съществено, освен че всякакъв шанс за повишаване на националната икономическа конкуретност се отдалечава като хоризонта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 4
Натрий
преди 9 години
Когато става дума за обществени пари, оправданието за търговска тайна е нахалство. Но не се учудвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
То като гледам имагинерната печалба за България от този така структуриран проект хич няма да ме изненадат и цифрите или мащабите на неустойките.Руски гадове с имперски амбиции!Ама нашите национални предатели от БСП/ДПС и ГЕРБ са за линчуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 6
Спящият бик
преди 9 години
Руските мекерета в българската политика печелят и при реализирането на проектите, и при спирането им, защото получават комисиони и от обезщетенията, които евентуално ще плаща българският народ. Затова бързат и нелегално подписват договори, които държат в тайна. Така е при АЕЦ "Белене", така е и при "Южен поток". И ще бъде така, докато не бъдат осъдени за държавна измяна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
както няма връзка и тайната ? ! сметни го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
wenci
преди 9 години
Ха ха, както няма връзка между водата и дъжда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
wenci
преди 9 години
Ха ха, както няма връзка между водата и дъжда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още