IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия подписва договора за "Южен поток" до края на юни

До края на месеца се очаква да приключи тръжната процедура за избор на изпълнител на проекта на сръбска територия

19:39 | 17.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сърбия подписва договора за "Южен поток" до края на юни

Сърбия ще подпише договора за строителството на „Южен поток” до края на юни, става ясно от съобщение на страницата на руския газов гигант „Газпром”. Споразумението за това е постигната на среща между председателят на „Газпром” Алексей Милер и Извънредния и пълномощен посланик на Сърбия в Русия Славенко Терзич.

Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в газовата сфера, като темата за реализацията на „Южен поток” е заемала основно място в разговорите. В Сърбия в момента върви търга за избор на изпълнител, става ясно още от съобщението на „Газпром”.

Припомняме, че България замрази работата по „Южен поток” след като от Европейската комисия изразиха съмнения относно начина на провеждане на търга за избор на изпълнител и относно съвместимостта на проекта с европейското законодателство.

Сърбия все още не е член на ЕС, но вече започна преговорите за членство, от което произтичат и някои задължения за страната. От 1 януари 2015 година Белград ще трябва да изпълнява изискванията, записани в Третия енергиен пакет, чиято цел е либерализацията на енергийния пазар в общността.

„Южен поток” е критикуван именно за неизпълнение на изискванията в този пакет, отнасящи се до достъп на трети страни до инфраструктурните обекти, както и изискването собственикът на мрежата да не бъде основен доставчик на суровина по нея.

По-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна със своя сръбски колега Ивица Дачич в Белград. След срещата двете страни заявиха, че няма промяна в ангажиментите, свързани с изграждането на газопровода. Сръбският външен министър уточни, че страната му не трябва да прави избор "или ЕС, или Русия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
crammer
преди 9 години
Майната им на сърбите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още