IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: При вот 2 в 1 никой няма да бъде заставен да гласува за двата вида

Още около 1500-2000 машини ще стигнат, за да проведем изборите, каза говорителят на комисията Цветозар Томов

11:04 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
ЦИК: При вот 2 в 1 никой няма да бъде заставен да гласува за двата вида

„Софтуерът вероятно ще даде възможност на избирателя да влезе в менюто за единия вид избори и ако желае – да го пропусне, или да избере в кое меню да влезе – в единия или другия вид избори“, разясни той.

Томов потвърди, че Централната избирателна комисия трябва да има готовност да предложи различни варианти, независимо от решението на президента за изборите.

„Още около 1500-2000 машини ще стигнат, за да проведем изборите“, заяви говорителят на ЦИК.

По думите му, препрограмирането на една машина ще отнема секунди, но за всяка от тях ще трябва индивидуално да бъде въведен софтуерът за изборите.

В ЦИК обсъждат логистиката за чужбина, която ще изисква да се обиколят дипломатическите ни представителства, където да се извърши настройването на софтуера.

"В Европа, където основно ще има машини за гласуване в чужбина, разстоянията не са големи и вероятно ще можем да осъществим тази логистична операция. По-притеснително е как ще се справим в Северна Америка. Няма да допуснем да има секция, в която хората да нямат възможност да гласуват. Резервният вариант с хартиеното гласуване може да бъде използван каза още Томов и уточни, че в Австралия и целия азиатски регион няма да има машини.

Цветозар Томов се надява да има напредък в разяснителната кампания, „за да бъде всичко спокойно“.

„Надявам се да решим успешно най-важните проблеми с изборите. За всяка машина в изборния ден ще има техническо лице, което ще отговаря", посочи още говорителят на ЦИК.

Ще се отрази ли на провеждането на изборите търговския спор между „Сиела Норма“ и ЦИК?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още